10 věcí, kterými škodíte svému miminku v těhotenství

24. 3. 2021 · 6 minut čtení

Všeobecně známé je doporučení zcela se vyvarovat kouření, alkoholu a syrovému masu, ale jsou nějaké další skryté hrozby pro zdravý průběh těhotenství? 

 



10 věcí, kterými škodíte svému miminku v těhotenství

Kouření

Na pomyslný žebříček 10 nejrizikovějších počinů během těhotenství patří jednoznačně kouření. A to nejenom aktivní, ale i pasivní, tedy pobyt v zakouřených prostorech. Cigaretový kouř obsahuje koktejl skutečně zdraví nebezpečných látek, karcinogenních a dalších patogenních činitelů. K dítěti se tyto látky dostanou a představují tak riziko nejenom pro matku, ale i pro nenarozené dítě. Děti kuřaček mají nižší porodní váhu a rovněž vyšší četnost různých vývojových vad.

Alkohol

Alkohol nelze v žádném případě během těhotenství doporučit v žádném, a to ani minimálním množství. I alkohol se skrze matčino tělo dostává k dítěti a způsobuje intoxikaci. V mnoha případech sice menší dávka alkoholu nezpůsobí dítěti žádné trvalé následky, ale není to pravidlem, zejména pokud dítě má nějakou skrytou vadu vývoje a růstu. Tehdy může i malá intoxikace spustit vážné zdravotní problémy. V dnešní době si můžete dát nejen nealkoholické pivo, ale i nealkoholické víno. Vždy raději volte tyto varianty bez alkoholu, jenom tehdy můžete mít jistotu, že miminku nehrozí žádné nebezpečí.


Syrové maso

Syrové maso samo o sobě není problém. Problémem je, že nikdy nemůžete zcela vyloučit, že maso není infikováno nějakou bakterií. Pro zdravého člověka takové nakažené maso většinou znamená nanejvýš průjem, pro dítě však mohou být následky fatální. Raději si ho odpusťte i v případě, že jste si původem masa a jeho bezpečností jisté. Riziko je příliš vysoké a následky příliš závažné.

Plísňové a fermentované potraviny

Plísňové sýry a salámy jsou oblíbená lahůdka, stejně jako fermentované salámy nebo například sójový tempeh, který má jinak mimořádně hodnotné nutriční složení. Jenže proces výroby, kterým tyto potraviny procházejí, tedy záměrné nakažení (byť ušlechtilou) plísní, nebo fermentace, tedy řízené kvašení, jsou příliš rizikové z hlediska potenciální intoxikace organismu. Pro křehký organismus dítěte je velmi náročné zpracovat plísně a kvasinky. Rovněž nikdy nelze zcela vyloučit, že se v potravině nevyskytne i nějaký druh plísně, který tam být nemá.

Vybrané ryby

Rybí maso je obecně vynikající volbou do racionálního a zdravého jídelníčku, během těhotenství však raději omezte konzumaci ryb, které mohou z důvodu znečištění světového oceánu obsahovat vyšší hodnoty rtuti, protože ta je pro nenarozené dítě velmi nebezpečná. Mezi tyto ryby patří žralok, mečoun, ale i oblíbené a běžně dostupné makrely a tuňák.


Káva a energetické nápoje

200 mg kofeinu denně považuje za nezávadný pro zdravý průběh těhotenství například Americká společnosti porodníků a gynekologů nebo Norský úřad pro bezpečnost potravin. Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce uvádí hranici 300 mg kofeinu denně jako pro zdraví dítěte neškodné množství. Jak to spočítáme? Klasické espresso obsahuje 7 g kávy a obsah kofeinu ve výsledném nápoji se rovná přibližně 100 mg kofeinu. Až tři šálky kávy denně by tak neměly dlouhodobě působit žádné zdravotní, růstové a vývojové komplikace těhotenství. Na rozdíl od kávy, kterou si můžete v omezeném množství celkem bez potíží dopřát, se však rozhodně vyvarujte energetických nápojů. Problémem zde není kofein, ale další látky, které zpravidla energetické nápoje obsahují a které dohromady vytváří silný nápor na lidský metabolismus. Obsažené složky zbytečně zatěžují nezralý organismus dítěte, který zatím takovému koktejlu složitě odbouratelných látek nedokáže čelit.

Příliš těsné oblečení

Zejména ze začátku, kdy ještě dopnou původní kalhoty, se mnoho žen nechce vzdát oblečení běžného střihu. Přílišné zaškrcení pasu ovšem zbytečně stlačuje dělohu a může docházet k jejímu asymetrickému prokrvení. Proto raději už od 2.–3. měsíce těhotenství volte těhotenské kalhoty nebo pružné šaty. Bude to pohodlnější i pro vás.

10 věcí, kterými škodíte svému miminku v těhotenství 2

Málo nebo moc pohybu

Oba extrémy mohou být pro dítě rizikové. Nedostatek pohybu znamená méně kvalitně okysličenou krev, a tedy horší podmínky pro zdravý růst a vývoj plodu v děloze. Problémy přináší i nastávající mamince, která se nedostatkem pohybu vystavuje možnosti rozvoje obezity, riziku ochabování svalstva, ale též rozvoje křečových žil, hemoroidů, otoků končetin, a dokonce také větším výkyvům nálad, neboť pohyb, jak známo, přináší tzv. hormony štěstí, endorfiny, a dlouhodobě přispívá ke stabilnější psychické kondici. Zejména pohyb v přírodě je podle odborníků hotový balzám na duši. 

Příliš dynamický a intenzivní pohyb zase znamená pro těhotnou ženu zbytečně velkou zátěž kardiovaskulárního systému, kdy může docházet k překrvení dělohy, jež působí další zdravotní komplikace těhotenství. Samozřejmě u profesionálních sportovkyň, které jsou zvyklé na velkou fyzickou zátěž, se hranice toho, co žena bez problémů zvládne, posouvá. Vždy je nejjistější se o vhodné pohybové aktivitě poradit se svým ošetřujícím gynekologem, který zná vaši anamnézu a nejlépe vám poradí, jak intenzivní by vaše pohybová aktivita měla být. Ideální je denně vyrazit alespoň na půlhodinovou procházku v mírném tempu a zařadit můžete rovněž sportovní aktivity určené pro těhotné ženy, jako jsou těhotenská jóga, pilates, aquaerobic nebo další aktivity určené přímo těhotným ženám. 

Horké koupele, vířivky a sauna

Na teplé sprše není nic špatného, ale horká lázeň ve vaně nebo vířivce může organismus mírně přehřát a intenzivní cirkulace krve může zapříčinit překrvení dělohy. Raději neriskujte a během těhotenství se nekoupejte v příliš horké vodě. Podobné riziko přináší i sauna, jinak zdraví prospěšná aktivita. Klasická finská sauna o teplotě nad 80 °C organismus cíleně přehřívá a překrvuje, pro zdraví nenarozeného dítěte se jedná o závažné riziko. Raději vynechte též saunování při nižších teplotách. Některé saunové lázně například nabízejí tzv. dětskou saunu o teplotě kolem 60 °C, ale rovněž zde může při delším pobytu dojít k přílišnému prokrvení a následným komplikacím.

Stres a úzkosti

Život přináší různé situace a doporučení vyvarovat se stresu se lehce dává, ale v praxi hůř provádí. Vyrovnaný psychický stav je však pro zdárný průběh těhotenství velmi zásadní, protože významně ovlivňuje celkový zdravotní stav. Snažte se proto zbytečně nevystavovat náročným stresovým situacím, snažte se udržet si nadhled a v případech, kdy si nebudete vědět rady se svými úzkostmi, obavami a pochybnostmi, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. V celé České republice jsou psychologické poradny, kde najdete odborníky, kteří vám pomohou. Cíleně také myslete na udržování svého psychického zdraví. Setkávejte se s rodinou a přáteli, rozptylte se hezkou knížkou nebo filmem, choďte na procházky do přírody a udělejte si každý den čas na odpočinek. Udržení vyrovnaného psychického stavu je pro zdravý růst a vývoj vašeho dítěte klíčové. 
Přejeme vám, ať je pro vás těhotenství krásným obdobím.

Zajímá vás, co je to pupečníková krev a proč byste měla uvažovat o jejím uchování? Více o tom, jak vám může pomoci zachránit život miminka se dočtete zde

 

Články k tématu 10 věcí, kterými škodíte svému miminku v těhotenství

  • Jak se mění pleť v těhotenství

    Jak se mění pleť v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Kolísání hladiny hormonů v těle během těhotenství ovlivňuje kondici vaší pleti. Jak se vaše pokožka promění a co s tím? Zjistěte, kam můžete zajít na bezplatnou diagnostiku pleti a jak vám to může pomoci.
  • Jak na bolesti v těhotenství

    Jak na bolesti v těhotenství

    · 3 minuty čtení
    Ačkoliv je těhotenství krásnou etapou v životě ženy, může s sebou přinášet i řadu velmi nepříjemných okamžiků, jako například bolesti zad, únavu nebo svalové napětí. Připravte se předem a zařiďte si během těhotenství co možná největší pohodlí.
  • Kvasinková infekce v těhotenství

    Kvasinková infekce v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Kvasinková infekce možná není úplně dramatické onemocnění, ale jeho projevy jsou nanejvýš nepříjemné, a při neléčení mohou dokonce zkomplikovat porod. Jak se účinně, rychle a šetrně zbavit kvasinkové infekce v těhotenství, píšeme v novém článku na Dr. Max