Plenky jako pomocník pro všechny malé děti

10. 4. 2021 · 6 minut čtení

Pro miminko je toho třeba spousta, avšak naprosto nepostradatelnou součástí vašich každodenních radostí s miminkem jsou dětské plenky. Jaké dětské plenky používat, aby byly pro vaše děťátko nejvhodnější? Podle čeho je vybrat? Na které důležité věci se zaměřit? Poradíme vám v našem článku.



Používání látkovvých plen see od dob našeho dětsví značně zjednodušilo, jednnorázové plenky všaksále vládnou.
Zvažujete-li používání látkových plen, můžete si pořídit zkušební testovací sadu, kterou řada výrobců nabízí.

Dětská plenka by měla plnit zejména tyto funkce:

  • rychle a spolehlivě absorbovat veškerou tekutinu a zabránit jejímu zpětnému prosakování,
  • být prodyšná a nedráždit pokožku,
  • být pevná, ale zároveň flexibilní.

Nejprve je třeba se rozhodnout, jaký typ plen budete používat. Nabízejí se látkové, jednorázové či jejich kombinace. U látkových plen je možné nejprve vyzkoušet testovací sadu s různými typy plen i zapínání.

Látkové pleny jsou šetrné k pokožce miminka, prodyšné, neobsahují chemické látky a šetří životní prostředí. Přestože počáteční investice je vyšší, v konečném výsledku vaší kapse ušetří. Jedině vy a vaše pračka budete mít o trochu více práce. Pokud se rozhodnete pro látkové pleny, můžete používat klasické čtvercové pleny, které poskládáte do potřebného tvaru, připevníte sponkou a na ně obléknete prodyšné neprotékající svrchní kalhotky, nebo se nabízí jednodušší varianta, kdy si pořídíte zásobu vkládacích plen (mají několik vrstev, proto více sají) a opět svrchní kalhotky. Nejpropracovanější látkové pleny jsou takzvané AIO (= all in one). Jedná se o plenky, ve kterých jsou vkládací pleny připevněny patentkami ke svrchní nepropustné vrstvě a tím jsou připravené k okamžitému použití.




    Látkové pleny rostou s vaším dítětem

    U látkových plen většinou nemusíte řešit velikost, díky patentkám můžete plenu zvětšit či zmenšit podle aktuální potřeby, a tak sednou malému miminku se 3 kg stejně jako batoleti, které brzy dosáhne 15 kg. Užitečnou vychytávkou jsou separační pleny. Umísťují se mezi vkládací plenku a zadeček děťátka a chrání plenku před největším znečištěním. Při počůrání je lze vyprat a opakovaně použít, dokud se nerozpadnou. Vyhazují se při zachycení stolice. Usnadní vám praní, neboť nebudete muset látkové pleny předpírat.


    Dětské pleny v dnešní podobě, ať už jednorázové i látkové, výrazně šetří čas každé maminky.
    Jednorázové pleny jsou stále populárnější variantou, látkové pleny se však poslední dobou vrací do módy.

    Jednorázové pleny

    • Poskytují dítěti pocit sucha a pohodlí až po dobu 12 hodin.
    • Jsou vybaveny měkkým buničitým jádrem s absorpčními kanálky, které odvádí vlhkost po celé délce plenky. Povrchová vrstva, která je v přímém kontaktu s pokožkou dítěte, je navíc velmi jemná a hebká.
    • Elastické upevňovací pásky se perfektně přizpůsobí tělíčku dítěte a nabízí tak dostatečnou volnost a naprostý komfort při nošení.
    • Jemné gumičky kolem nožiček zajišťují maximální ochranu proti protečení ve dne i v noci. Dobře drží a zároveň jsou velice šetrné k citlivé dětské pokožce.
    • Jsou dermatologicky testovány a bez parfemace.

    Jednorázové pleny jsou pro používání nejjednodušší. Jejich použití preferuje v dnešní době převážná většina rodičů zejména díky jejich jednoduchosti a komfortu - po použití je zkrátka stačí zabalit, vyhodit (pokud nejste zrovna někde v přírodě), vzít novou plenu, zalepit a je to! Nemusíte se starat o jejich skladování. V tašce zaberou méně místa, proto si pravděpodobně oblíbíte tuto variantu. Dítě za celé své „plenkové období“ spotřebuje více než 4 tisíce kusů plen. Vedle výběru vhodných plenek a častého přebalování věnujte pozornost i správné péči o plenkovou oblast. Jemnu a citlivou pokožku pod plenkami můžete pravidelně ošetřovat ochrannými krémy.




      Jak vybrat správnou velikost?

      Různí výrobci se liší číslováním svých výrobků, proto se při výběru velikosti jednorázových plen vždy zaměřte především na rozmezí hmotnosti. Pokud je aktuální hmotnost vašeho dítěte přesně mezi dvěma velikostmi, vyberte tu větší. Plenky se budou lépe oblékat, umožní děťátku snadnější pohyb a budou tudíž pohodlnější. Děti rychle rostou a z malého miminka se stane po několika měsících batole, proto je lepší nedělat si velkou zásobu plen, aby se vám nestalo, že vám z plenek vyroste a vám pak zůstanou celá neotevřená balení.

      Co by plenky dělat neměly?

      Gumičky na nožičkách by neměly být příliš napnuté a nepříjemně dítě škrtit. Varovným znamením mohou být červené skvrnky buď na stehýnkách, nebo kolem pasu. Svou úlohu nebude správně plnit ani plenka, která je příliš povolená nebo plandá. Pro dítě se suchou kůží se sklonem k atopickému ekzému volte raději plenky bez parfemace. Při častějším vzniku opruzenin zkuste jinou značku plen, možná vašemu miminku vadí nějaká z dráždivých složek obsažená v plenkách. Dítě častěji přebalujte, nechte ho provětrat bez plenky na přebalovací podložce a použijte ochranný krém proti opruzeninám. Pamatujte si, že nejlepší je měnit svému miminku plenku každé 3-4 hodiny.

      Děti nám rostou doslova před očima, proto i jejich život v pevném spojení s plenkou nakonec uteče jako voda. Aby bylo toto období plné radovánek, věnujte dostatečnou pozornost péči o plenkovou oblast a nepodceňujte výběr vhodných dětských plen. Radost a úsměv ve tváři vašeho dítěte pro vás budou jistě tou nejhezčí odměnou!


      Články k tématu Plenky jako pomocník pro všechny malé děti

      • Přehledné informace k očkování dětí

        Přehledné informace k očkování dětí

        · 7 minut čtení
        Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
      • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

        Mastitida neboli zánět mléčných žláz

        · 6 minut čtení
        Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
      • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.