Jak probíhá porod?

10. 6. 2022 · 8 minut čtení

Nebojte se porodu, sice každý probíhá trošku jinak, přesto je v základních rysech stejný. Jaké jsou tři doby porodní, co se během nich děje a jak se na ně můžete připravit jsme pro vás napsali v novém článku Dr. Max BABY.



Jak probíhá porod

První doba porodní

První doba porodní (nebo také doba otevírací) je období od začátku porodu do okamžiku, kdy se miminko vydá do porodních cest. Začátek porodu někdy nejde určit zcela přesně, pro rodičku však začíná jedním ze dvou projevů:

  • Odtokem plodové vody, kdy praskne plodový obal a začne odtékat plodová voda. Žena by měla s doprovodem bez většího prodlení odjet do porodnice.
  • Kontrakcemi neboli děložními stahy, které žena vnímá jako pravidelné svíravé bolesti v podbřišku. Rodička by měla s doprovodem vyrazit do porodnice zhruba v okamžiku, kdy se pravidelné kontrakce dostavují po méně než 10 minutách.

První doba porodní může, zejména u prvorodiček, trvat i déle než 10 hodin. Intenzita kontrakcí, jejich bolestivost i celkový subjektivní pocit z nich se u každé ženy liší. Zmíněné projevy navíc velmi závisí na mnoha dalších faktorech, jako jsou fyzická kondice ženy, dědičné predispozice, psychické nastavení, zdravotní stav a další.

 


Zvládnutí první doby porodní spočívá ve správném dýchání, kdy žena při kontrakci zhluboka (nikoliv však v rychlém sledu) dýchá. Kontrakci takzvaně prodýchává a nesnaží se blokovat ani zadržovat stah, naopak mu nechává volný průběh a bolest i tlak kompenzuje právě důkladným nádechem a dlouhým výdechem.

TIP: Během kontrakce dýchejte v poměru 2 : 4, tedy nádech na dvě doby, výdech na 4 doby.

V této fázi porodu pomůže pohupování na gymnastickém míči, teplá sprcha, vyprázdnění střev, případně lehká masáž zad při křížových bolestech. Pokud to není nutné, nedoporučuje se během první doby porodní dlouho ležet na zádech, protože to může vadit prokrvování dělohy a navíc se tak snižuje síla kontrakcí. V první době porodní je hlavním cílem dostat miminko na práh zanikající děložní branky. Představte si to zhruba tak, že děloha se v pravidelných intervalech vší silou smršťuje, ale brání jí v tom miminko. Stahy mechanicky posouvají obsah dělohy k jedinému místu, které „povoluje“ – k děložní brance, jež se zkracuje a postupně se otevírá. V momentu, kdy se hlavička dítěte dostane právě do míst zaniklé děložní branky, začíná druhá doba porodní. 


Druhá doba porodní

Druhá doba porodní (nebo také fáze vypuzovací) začíná vstupem miminka do porodních cest přes prostor zaniklé děložní branky a končí narozením miminka. V této chvíli jsou kontrakce velmi intenzivní, připomínají nucení na stolici a samovolně nutí ženu tlačit, to znamená, že se do porodu aktivně zapojují břišní svaly. Mění se také dýchání. Žena by měla dýchat spíš mělce a rychle, někdy se pro lepší představu používá termín „psí dýchání“. Pokud totiž žena zadržuje mezi kontrakcemi dech, sníží se přívod kyslíku k miminku, což může v některých případech vést až k poškození mozku. Na kontrakci je proto třeba se pořádně nadechnout (taková zásoba by měla po dobu kontrakce vystačit), zadržet dech a tlačit.

TIP: Při tlačení vždy zavírejte oči, předejdete tak popraskání žilek v očích kvůli velkému tlaku.

Druhá doba porodní je pro každou prvorodičku těžko uchopitelným procesem. V dnešní době už však existují metody, jak je možné se alespoň částečně na tyto chvíle připravit.

Jak probíhá porod 2

Tlačení a vypuzování lze částečně natrénovat s předporodní pomůckou Aniball. Aniball je silikonový balonek ve tvaru přesýpacích hodin opatřený ruční pumpičkou. Podstatou jeho použití je nácvik vytlačení přifouknutého balonku ven z pochvy. Cvičení se může provádět až od 36. týdne těhotenství (pokud ošetřující gynekolog neurčí jinak).

  • Aniball primárně neslouží k roztažení porodních cest a jeho použití by nemělo vyvolávat bolest, protože pak hrozí zbytečné natržení pánevního dna. Aniball proto nafukujte pouze do té míry, aby bylo možné trénovat vypuzování.
  • Každé použití vyžaduje důsledně dodržovat hygienická opatření.
  • Při každém použití se doporučuje použít lubrikační gel. Nikdy však nepoužívejte lubrikační gel na olejové bázi, který poškozuje silikon. Balonek by tedy mohl prasknout během nácviku.

Velká výhoda cvičení s Aniballem spočívá též v psychickém efektu tréninku. Každá žena je před porodem nervózní a je to zcela přirozené. Nácvik s Aniballem může alespoň částečně přinést pocit uklidnění a ujištění, že jste nepodcenila přípravu. Psychický aspekt je u porodu nesmírně důležitý.

TIP: Aniball pořídíte v e-shopu drmax.cz zde.

Druhá doba porodní většinou trvá přibližně hodinu u prvorodiček, zhruba 20 minut u vícerodiček a končí samotným porodem dítěte. V některých českých porodnicích se okamžitě praktikuje bonding, kdy se právě narozené miminko ještě s pupeční šňůrou položí mamince do náruče. Citové pouto mezi maminkou a dítětem, která se rozvíjí již během těhotenství, po porodu nabývá na intenzitě. První společné chvíle proto bývají neopakovatelné. Samotný porod ještě nekončí, ale to náročné už máte za sebou.

Třetí doba porodní

Miminko už je na světě, přesto se krátce po porodu dostavují další slabší kontrakce. Následně dochází k vypuzení placenty a plodových obalů, obojí lékař vždy důkladně kontroluje. Pokud by části placenty nebo plodových obalů zůstaly v děloze, mohlo by dojít k vážnému ohrožení zdraví, či dokonce života ženy. Vypuzením těchto tkání je ukončena třetí doba porodní. Následně lékař provede kontrolu porodních cest a ošetří případná poranění. Žena, obvykle s dítětem i doprovodem, zůstává na porodním pokoji ještě přibližně 2 hodiny.

Slabé kontrakce dělohy střídavě přetrvávají a budou významnější při kojení. Děloha se během následujících dnů a týdnů stahuje až do původní velikosti, budou odcházet očistky (krev a krevní sraženiny) a tyto projevy odezní přibližně po šesti týdnech, odtud název šestinedělí.  


Články k tématu Jak probíhá porod?

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.