Jak a kdy naučit dítě na nočník?

13. 2. 2021 · 5 minut čtení

Používání nočníku je často předmětem porovnávání podobně starých dětí rodiči nebo babičkami, zejména v našich zeměpisných šířkách. Jaký je ale skutečně vhodný čas pro začátek nácviku na nočník a co vše hraje v připravenosti dítěte roli? Přečtěte si v našem článku.



Schopnost přejít z plenek na nočník přichází zhruba mezi osmnácti měsíci až dvěma lety věku dítěte.
Většina rodičů začíná s pravidelným tréninkem používání nočníku mezi dvěma až třemi lety věku dítěte.

Jak poznat správný čas?

Žádná jednoznačná odpověď neexistuje. Každé dítě je individuální a má své tempo vývoje. Navíc v některých činnostech a dovednostech může být napřed, v jiných zase pozadu a pořád je to naprosto v pořádku. Období, kdy dítě začne chodit na nočník, nevypovídá vůbec nic o jeho budoucích schopnostech a inteligenci.

Správný čas na nočník je překvapivě většinou záležitost rodinné tradice. V některých rodinách je například už okamžik, kdy dítě začne sedět, rovněž okamžikem, kdy začíná sedět na nočníku. Je ale třeba si uvědomit, že v jiných kulturách, v jiných, i evropských zemích se děti často seznamují s nočníkem až okolo dvou let. Chlapci bývají obvykle později připraveni než dívky. 

I z fyziologického hlediska se jeví období kolem druhých narozenin jako ideální čas. Svaly, které ovládají močový měchýř a konečník malých dětí, nejsou zralé, dokud nedosáhnou přibližně 18 měsíců až dvou let. Velmi také záleží na povaze dítěte, i z tohoto hlediska zvažte odhad správné doby pro začátek nácviku na nočník. Jinak bude zvládat trénink na nočník holčička, která má ambice přistupovat k novým věcem "já sama", jinak energický klučina, který při řadě denních úkonů trucuje.


Jak dítě udržet na nočníku?

Základním předpokladem úspěchu sezení na nočníku je pochopení účelu nočníku – jednoduše když dítě pochopí, že sezení na nočníku má za cíl vykonání potřeby. Nejlepší je pokusit se odhadnout okamžik, kdy má dítě nutkání na velkou potřebu. Klidně pár dní před začátkem bedlivě pozorujte, kdy dochází k vybavení stolice, typicky po probuzení nebo po jídle, a pak vytipujte pár denních momentů, které mají určitý předpoklad úspěchu. 

Při samotném sezení na nočníku se snažte dítě zabavit, ale nepříliš dynamickou činností. Například soustředěné prohlížení knížky je přesně to pravé ořechové, v současnosti je v knihkupectvích k mání i řada roztomilých publikací s tématikou učení na nočník (Náš tip: Víš, co má v plínce myš?). Stejně tak můžete zkusit zabavit vaše drobečka básničekami, zpíváním písniček nebo hraní s hračkou náročnější na motoriku, pokud je ovšem dítě v náladě na zkoumání a je obecně hloubavější povahy. U starších dětí okolo jednoho roku, možná spíše okolo roku a čtvrt, už také může pomoci verbálně, případně pomocí citoslovcí (která jsou vždy nějakým způsobem obvyklá v rodině, často například „číí“ jako citoslovce pro čůrání), vysvětlit, co se od dítěte očekává. Je však zase velmi individuální, od jakého věku je dítě schopno dostatečně rozumět významu slov a chápat je.


Tréninkové a plenkové kalhotky v roli pomocníků

Přemýšlíte-li o tom, že zkusíte vašeho potomka naučit chodit na nočník, můžete vyzkoušet také jednu ze dvou variant, které řadě dětí dodají správný impuls. První možnost představují tzv. učící neboli tréninkové kalhotky, které svým vzhledem připomínají běžné spodní prádlo. Tyto kalhotky v případě nehody zadrží většinu tekutiny, ale dítě si v nich připadá mokré a řadu z nich tento nepříjemný pocit motivuje k tomu, aby svou potřebu vykonaly na nočník. Druhou variantou jsu klasické jednorázové pleny ve formě navlékacích kalhotek (tedy bez lepicích postranních pásků). Děti si je může samostatně nandat i svléct a často se mu líbí, že může napodobit oblékání klasického spodního prádla tak, jak to vidí u dospělých nebo starších sourozenců.


  • Bobánek Tréninkové kalhotky

    1 ks růžové květiny
    Pomůžou dítěti přejít na nočník a zbavit se plenek. Nastavitelné v pase.
  • Pohodlné tréninkové kalhotky zbaví děti plenek a usnadní přechod na nočník.
  • Pampers Harmonie Pants vel. 6 15 kg+

    dětské plenkové kalhotky 18 ks
    Plenkové kalhotky umožní vyměnit plenku jedním rychlým pohybem.
  • Praktické tréninkové kalhotky usnadní přechod z plenek na nočník.

    Trpělivost především

    Navzdory případným požadavkům babiček nemusíte trvat na nácviku chození na nočník ihned po zvládnutí sedu. Může to být úspěšná mise kolem jednoho roku věku, ale i třeba až o rok později. Nepovede-li vaše snaha v řádu týdnů k úspěchu, klidně nácvik pozastavte a odložte jej o pár měsíců. Důležité je, aby si dítě k nočníku nevypěstovalo odpor, případně blok k vylučování obecně. Mějte trpělivost, netlačte na pilu, nedělejte z nočníku velké rodinné téma, nestresujte se, že vaše ratolest zatím nezvládá něco, co jiné dítě už krásně umí. Jsme si jisti, že vaše dítko zase vyniká v něčem jiném. Až se verbální schopnosti zdokonalí, budete moci lépe vysvětlit nočníkovou misi, dítě bude chápat, co se po něm chce, a výsledek se určitě dostaví.

     

    Články k tématu Jak a kdy naučit dítě na nočník?

    • Přehledné informace k očkování dětí

      Přehledné informace k očkování dětí

      · 7 minut čtení
      Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
    • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      · 6 minut čtení
      Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
    • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.