Jak řešit střevní koliky u dětí?

21. 1. 2021 · 4 minuty čtení

Zaražené prdíky, které miminko tlačí v bříšku, jsou viníkem nejedné bezesné noci miminka i rodičů. Jak je poznáte, jak jim můžete účinně předcházet a jak je řešit ve chvíli, kdy nastanou?
Miminka na svět přicházejí bez schopnosti efektivního pohybu. Jiná mláďata savců často umí pár hodin po narození chodit, ale to není případ dětí. Miminka ještě celé měsíce „jen leží“ a kopají nožičkama a máchají ručkama. Tak je rodiče nosí, chovají a pokládají na podložku.



Jak řešit střevní koliky

Miminka na svět přicházejí bez schopnosti efektivního pohybu. Jiná mláďata savců často umí pár hodin po narození chodit, ale to není případ dětí. Miminka ještě celé měsíce „jen leží“ a kopají nožičkama a máchají ručkama. Rodiče je nosí, chovají a pokládají na podložku.

Prozatímní neschopnost koordinovaného pohybu s sebou přináší záludnost v podobě nedostatečné stimulace střevní peristaltiky. Laicky řečeno to znamená, že miminka neumí vytlačit prdík. A protože během kojení spolu s mateřským mlékem spolykají i vzduchové bublinky, bříško je tlačí a děti si neumí ulevit.

Tomuto jevu se říká kojenecké koliky, lidově zaražené prdíky. Zvláštní je, že některá miminka na ně vůbec netrpí, zatímco jiná se s nimi trápí i do půl roku věku. Údajně trápí více chlapečky než novorozené holčičky. Příčina není známá. Zato dnes už máme celou řadu prostředků a postupů, jak kojenecké koliky řešit, tlumit a postupně zcela eliminovat.


Prevence u maminky

Mateřské mléko se vytváří z krve matky, proto se i to, co přechází do krve, dostává do mateřského mléka. V prvních měsících kojení se tedy raději vyvarujte nadýmavých potravin:

  • Čerstvé pečivo
  • Zelenina (cibule, česnek, zelí, kapusta, květák a další)
  • Luštěniny (čočka, hrách, fazole)
  • Kynuté pokrmy (knedlíky, buchty)

    Naopak můžete podpořit postupné osidlování trávicího traktu děťátka pomocí vhodných mléčných kultur:

    Mléko, jogurty
  • Acidofilní mléko
  • Podmáslí, kefír
  • Jogurtové nápoje

Pomoci může také fenyklový čaj nebo víc kmínu v pokrmech.


Prevence u miminka

Miminko k potlačení kolik potřebuje souběžně dvě věci. Potřebuje osídlit svá střeva vhodnou střevní mikroflórou, která mu pomůže s trávením, a zároveň se potřebuje naučit více hýbat, aby si mohlo od prdíků odpomoct.

Preparáty s laktobacily
V lékárnách Dr. Max najdete širokou nabídku různých přípravků určených speciálně pro děti ve věku 0–6 měsíců. Jejich účinek se projevuje postupně a je nutné užívat je několik týdnů až měsíců. Za to přináší kvalitní osídlení střev a dlouhodobě dítěti prospívají dávno po ukončení kúry.

Přípravky na bázi simetikonu
Šetrné kapky se nevstřebávají do krve miminka a působí výhradně v trávicím traktu, kde eliminují vzduchové bublinky a ulevují tak dítěti od bolení bříška. Je vhodné je dítěti podávat těsně před kojením.
Simetikonové kapky mají obrovskou výhodu ve své velmi jednoduché efektivitě. Neřeší samozřejmě příčinu nadýmání a kolik, ale umí skutečně účinně pomoci. Simetikon účinně snižuje povrchové napětí plynových bublinek v obsahu střev a ty posléze praskají a plyn se v menší míře může vstřebat stěnou střevního traktu, případně jej tělo snáze vyloučí.


Akutní opatření při kolice

Dítě se kroutí, pláče, někdy znatelně tlačí. Často takový stav nastává po kojení, kdy je bříško plné a začne bolet. Co dělat?

  • Zacvičte s dítětem
    Základní pohyb je zatlačení skrčených kolínek na bříško dítěte, případně šetrné točení skrčenými nožkami po směru hodinových ručiček. Požádejte svého pediatra o ukázku, abyste měli jistotu, že cvik provádíte správně. Vždy ale cvičte opravdu zlehka, netlačte na dítě a nebojujte s ním, nikdy necvičte přes zjevný odpor dítěte.

  • Teplý obklad
    V lékárnách Dr. Max najdete nahřívací polštářky do mikrovlnné trouby, které zlehka nahřejte (vždy kontrolujte, zda polštářek není příliš horký, jemná dětská pokožka se snadno popálí) a přiložte je na bříško dítěte. Teplo pomůže uvolnit pohyb v trávicím traktu.

  • Rektální rourka
    Rektální rourka je vysoce efektivní, ale je nutné zacházet s ní maximálně opatrně. Jedná se o útlou dutou pryžovou trubičku, která se zaobleným koncem zavede maximálně 1 centimetr do konečníku dítěte a vytvoří koridor, kudy může nadbytečný plyn odcházet. Navíc mechanicky podráždí konečník a často následně dochází k vybavení stolice a tím pádem k dalšímu uvolnění. 
    Je třeba ji vždy před použitím namazat vhodným krémem, používat ji maximálně opatrně a šetrně a po použití ji dobře vyčistit a osušit. Před prvním použitím se raději poraďte s ošetřujícím pediatrem dítěte a požádejte o ukázku použití.

Články k tématu Jak řešit střevní koliky u dětí?

  • Pravidla rekonvalescence po nemoci

    Pravidla rekonvalescence po nemoci

    · 3 minuty čtení
    Dodržování pravidel rekonvalescence je u dětí velmi důležité. Po nemoci je dítě oslabené ještě nejméně stejnou dobu, jakou trvala nemoc. Jaká pravidla po nemoci je třeba dodržet a jak přizpůsobit jídelníček, vám poradíme v našem článku.
  • Rh faktor v těhotenství

    Rh faktor v těhotenství

    · 3 minuty čtení
    Co přesně je Rh faktor, co znamená, když je pozitivní nebo negativní, jak může ohrozit těhotenství a jaký je postup současné medicíny, to jsou otázky, na které přinášíme odpověď v novém článku na Dr. Max BABY.
  • Těhotenská cukrovka

    Těhotenská cukrovka

    · 4 minuty čtení
    Nepříjemný test po 24. týdnu těhotenství a spousta mýtů kolem, to je těhotenská cukrovka. Co přesně ji způsobuje, jaké k ní máte předpoklady a jak vám může změnit těhotenství, se dozvíte v novém článku.