Úpal a úžeh u dětí - příznaky a první pomoc

18. 1. 2021 · 9 minut čtení

Pro malé děti, a zejména pak miminka, představují obvyklé letní zdravotní potíže daleko závažnější riziko než pro dospělé. V extrémních případech je třeba takový úžeh může dokonce ohrozit na životě. Připravili jsme pro vás malý manuál zdravotních obtíží způsobených sluncem. Přečtěte si, jak správně postupovat, když se některý z nich projeví u vašeho dítěte.



Jak rozeznat úpal a úžeh u dětí

U dětí dochází k úpalu nebo úžehu i po obyčejném pobytu na slunci, který dospělý člověk zvládne bez následků. Obzvlášť to platí u dětí do 1 roku, protože ještě nemají plně vyvinutou termoregulaci, navíc u nich může rychleji docházet k dehydrataci a následným komplikacím. Miminka by se proto neměla vystavovat přímému slunci vůbec. A nejde jen o pobyt přímo na slunci. Komplikace se mohou objevit i v případě, že se organismus dítěte v příliš teplém počasí přehřeje i bez delšího pobytu na slunci.

Zatímco v případě, že obtíže způsobí přímé slunce, mluvíme o úžehu, v případě přehřátí organismu v horkém počasí se jedná o úpal. Svou roli hraje při těchto letních nepříjemnostech také dehydratacevlhkost vzduchu. 

Pokud je vlhkost prostředívyšší než 60 procent, je pro děti těžší se ochladit, protože jejich mechanismus pocení nefunguje tak dobře jako obvykle. V tomto ohledu se mějte na pozoru zejména tehdy, chystáte-li se s dětmi do některé z exotických destinací, s vysokou vlhkostí vzduchu se setkáte například v Dominikánské republice, na Kubě, Thajsku či v oblasti Perského zálivu, z bližších dovolenkových cílů pak třeba v Tunisku či v Turecku.


Jak poznáte úpal nebo úžeh u malých dětí

Úžeh a úpal si lidé často pletou, možná i proto, že označení  „úpal“ používají je všeobecně více zažité a rozšířené. Jaký je tedy rozdíl? Úžeh označuje stav, kdy se při pobytu na přímém sluncienormně přehřeje hlava, tedy orgán v něm uložený – mozek. Dochází totiž k přehřátí mozkových center zodpovědných za termoregulaci, které vyvolává překrvení mozkových plen, jehož vnějšími příznaky jsou:

  • Malátnost
  • Ztuhnutí šíje
  • Bolesti hlavy
  • Závratě
  • Nevolnost až zvracení

Úžeh má navíc jedno nepříjemné specifikum, a to že se může dostavit se zpožděním. Je tedy nutné nepodceňovat večerní nevolnosti, bolesti hlavy a další příznaky.

NÁŠ TIP: U malých dětí malátnost nebo bolest hlavy nepoznáte, proto zpozorněte při nechutenství. Pokud dítě odmítá kojení, prohlubuje se dehydratace a celá situace se zhoršuje. Pokud je děťátko neaktivní, usíná a vám se zdá, že s ním není něco v pořádku, případně máte podezření na úžeh, raději navštivte nejbližší pohotovost.

I proto je obzvlášť důležité u dětí chránit hlavu před přímým slunečním svitem. Ideální jsou slaměné klobouky, plátěné čepice a látkové klobouky nebo kšiltovky z lehkého materiálu. Pokud není pokožka dítěte zakrytá oděvem nebo natřená opalovacím přípravkem, pak vcelku jistě dojde při úžehu také ke spálení pokožky.


Úpal je celkové přehřátí organismu, kdy už termoregulace nezvládá tělo udržet při vnitřní teplotě kolem 37 °C a vnitřní teplota těla stoupá. U dospělého člověka nastává úpal kolem vnitřní teploty přes 40 °C, u dětí mnohem dříve v závislosti na věku dítěte.

Průvodním jevem úpalu je rezignace organismu na ochlazování, jako kdyby „vypnul“ ochlazovací mechanismy. Zastaví se pocení, naopak nastupuje třes, který připomíná chladový třes, lidově drkotání zuby. Mohou se objevit i stavy podobné deliriu, provázené dezorientací, a svalové křeče.

NÁŠ TIP: „Z ničeho nic“ se večer začne miminko třást, odmítat kojení, objeví se zvýšená teplota, to vše mohou být projevy úpalu. Pokud se vám nepodaří do děťátka dostat alespoň nějaké tekutiny (klidně můžete zkusit převařenou kojeneckou vodu ve sterilizované lahvičce), raději jeďte na nejbližší pohotovost, protože dehydratace u miminek postupuje rychle.


Jak řešit úpal a úžeh u malých dětí

V případě miminek do 1 roku ihned jeďte do nejbližší nemocnice. U malých dětí vždy platí, že je lepší jet jednou zbytečně než situaci podcenit. Pokud dítě nereaguje a ztrácí vědomí, zavolejte záchrannou zdravotnickou službu.

U malých dětí do 3 let je vždy jistější vyhledat odbornou pomoc, ale záleží na konkrétní situaci.

Pokud dítě reaguje a přijímá tekutiny, neobjevila se vysoká horečka, je možné počkat a nechat dítě odpočinout. Pokud si nejste jisti, můžete se alespoň telefonicky poradit s ošetřujícím pediatrem dítěte, případně s operátorem tísňové linky, který vám může pomoci vyhodnotit situaci.


První pomoc při úpalu a úžehu

Na obě nemoci z horka v zásadě platí stejná opatření. Je třeba co nejrychleji ochladit teplotu těla (a hlavy) a doplnit tekutiny, které pomohou organismu vzpamatovat se z šoku.

  • Dítě s úpalem či úžehem položte na stinné a chladné místo, vyvarujte se však velkého teplotního výkyvu, aby nedošlo k rozvoji šokového stavu.
  • Pokud je to možné, osprchujte dítě vlažnou vodou, nikoliv však ledovou.
  • Přikládejte chladné obklady na hlavu a na zátylek.
  • Doplňujte tekutiny, zatím jen po doušcích. Vhodnější jsou iontové nápoje, mineralizované vody nebo lehce slazené nápoje.
  • Nenechávejte dítě samotné, i když usne. Stav se může dále rozvíjet, například se může objevit zvracení.

V letních měsících je vhodné mít doma pro jistotu rehydratační roztok, vyzkoušejte například Kulíšek, který je vhodný již pro týdenní miminka (platí pouze pro děti narozené po 36. týdnu těhotenství). Ten můžete podávat po lžičkách i kojenci, vždy jej však připravujte z převařené kojenecké vody. Ostatně, takový přípravek se hodí i pro průjmová onemocnění, kdy je nutná rychlá a efektivní rehydratace.


Spálení pokožky od slunečních paprsků

Zatímco úžeh a úpal jsou potíže spojené s termoregulací, spálenou pokožku mají často i lyžaři, kteří se prohánějí na zasněžených svazích uprostřed zimy v teplotách pod bodem mrazu. Spálení pokožky souvisí se slunečním svitem a v něm obsaženým UV zářením, které má nepříznivý vliv na stav pokožky. A to jak okamžitě, tak dlouhodobě. Zatímco zarudnutí časem vybledne a sloupanou pokožku nahradí nová svrchní vrstva kůže, do pokožky se každá taková epizoda ukládá a následky se projeví až za deset, dvacet nebo třicet let. Nastřádané poškození pokožky se může vrátit v podobě onkologických onemocnění. U křehké dětské pokožky to platí dvojnásob.

Spálené pokožce lze poskytnout pomoc, která podpoří okamžité hojení, ale mějte na paměti, že k poškození pokožky již došlo. Prevence je tedy naprosto klíčová a jako jediná může efektivně předcházet budoucím kožním onemocněním.

Prevence spálení pokožky:

  • V jarních a letních měsících každý den mažte pokožku opalovacím krémem.
  • Používejte kvalitní dermokosmetické fotoprotektivní přípravky určené přímo pro děti od 0 let.
  • Volte v ideálním případě SPF faktor 50+, tedy nejvyšší ochranu.
  • Nezapomínejte mazat uši, zadní část krku nebo nárty, které v letních sandálkách často utrpí spálení.
  • Opakujte aplikaci opalovacího krému, pokud se dítě během dne chodí koupat.

Více o opalování, výběru vhodných opalovacích krémů, minerálních a chemických filtrech UV záření a dalších souvisejících tématech najdete v tomto článku.

  • Prevence úpalu, úžehu a spálení pokožky u dětí, ale i u dospělých, zahrnuje následující obecná pravidla:
  • Omezte pobyt na slunci v období nejvyšší intenzity slunečního záření, tedy od 11 do 15 hodin.
  • Nevycházejte bez opalovacího krému.
  • Vždy s sebou mějte dostatek tekutin.
  • Nepobývejte na přímém slunci delší než nezbytně nutnou dobu.
  • Vždy noste pokrývku hlavy.
  • Při tropických teplotách nad 30 °C upravte program tak, abyste co nejvíce zkrátili pobyt v horku a minimalizovali fyzickou zátěž.

Články k tématu Úpal a úžeh u dětí - příznaky a první pomoc

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.