Mimoděložní těhotenství

22. 1. 2021 · 3 minuty čtení

Co je mimoděložní těhotenství, proč vzniká, jaké jsou příznaky, jaká jsou rizika a jak se mimoděložní těhotenství řeší? A je možné při mimoděložním těhotenství dítě donosit?



Co je mimoděložní těhotenství?

Přibližně v jednom případě ze sta se oplodněné vajíčko uhnízdí mimo dělohu a tehdy se jedná o mimoděložní těhotenství. V drtivé většině se uhnízdí dříve, než doputuje do dělohy, a uvízne ve vejcovodu. V naprosto výjimečných případech se může uhnízdit i v dutině břišní, v hrdle dělohy nebo ve vaječníku. U mimoděložního těhotenství bohužel není fyziologicky možné plod donosit, a pokud včas nedojde k lékařskému zákroku, je žena přímo ohrožena na životě.

Proč vzniká?

Jednou z příčin mimoděložního těhotenství mohou být časté záněty vaječníků. Při poškození tkáně vaječníků a vejcovodů totiž dochází ke vzniku srůstů a záhybů, v nichž se vajíčko uchytí dříve, než doputuje do dělohy. Další příčinou může být enormní nárůst hmoty sliznice během hormonální léčby při umělém oplodnění.
Mimoděložní těhotenství rovněž může způsobit předchozí endometriotické onemocnění, kdy se z různých dalších příčin částečky výstelky dutiny děložní (endometria) dostanou do okolních orgánů a působí nepřirozené srůsty, v kterých se oplodněné vajíčko může zachytit. V neposlední řadě může být na vině vrozená vada vejcovodu, která může zůstat skrytá i zkušeným gynekologům.


Příznaky mimoděložního těhotenství

Většinou se v počátcích mimoděložní těhotenství projevuje jako běžné těhotenství. V moči se těhotenským testem zjistí přítomnost hormonu hCG, dochází k vynechání menstruace nebo dojde pouze ke slabému krvácení (jak tomu mnohdy bývá i na začátku běžného těhotenství). Mimoděložní těhotenství by však mělo odhalit ultrazvukové vyšetření u gynekologa při první prohlídce po domácím zjištění těhotenství těhotenským testem.

Příznaky, které může pociťovat žena, jsou bohužel snadno zaměnitelné za příznaky samotného těhotenství, případně jiných běžných onemocnění:

  • Silné bolesti v podbřišku
  • Bolest vystřelující do ramene
  • Slabé krvácení

V okamžiku, kdy rostoucí vajíčko naruší stěnu vejcovodu (případně jiné tkáně, kde se uchytí), dochází k rychlému zhoršení stavu. Je nutné okamžitě volat záchrannou zdravotnickou službu. Během několika minut se může dostavit:

  • vysoce intenzivní bolest v podbřišku
  • zvracení, malátnost, mdloby
  • klesající krevní tlak
  • ledové končetiny, studený pot, třes

Tyto příznaky ukazují na krvácení do dutiny břišní, což je stav, který akutně ohrožuje ženu na životě. Je nutná okamžitá lékařská pomoc.


Rizika mimoděložního těhotenství

Je zřejmé, že rizika mimoděložního těhotenství jsou obrovská. Na druhou stranu ho v dnešní době lékaři dokážou s relativní jistotou odhalit včas.
Největším problémem je proto stav, kdy žena o svém těhotenství neví. Pak může dojít k mylnému výkladu příznaků a v okamžiku akutního stavu jde o minuty.

Jak se mimoděložní těhotenství řeší?

Podle stadia těhotenství lze přistoupit k laparoskopické operaci, kdy se vajíčko šetrně odstraní, případně je nezbytná klasická operace.
Ke klasické operaci se zpravidla přistupuje, pokud již došlo k porušení stěny vejcovodu (či jiné tkáně, kde se vajíčko uchytilo). Většinou je rovněž nezbytné odstranit též vaječník. Naštěstí vaječníky jsou párový orgán a zbývá tak ještě druhý vaječník, který může sen o miminku pomoci naplnit.


Jak již bylo řečeno, mimoděložní těhotenství není v dnešní době pokročilé medicíny až tak zásadní problém. Největší riziko představuje mimoděložní těhotenství, o kterém žena neví. Pokud máte sebemenší podezření, že můžete být těhotná, udělejte si těhotenský test co nejdříve. Chráníte tak nejen miminko, ale také sebe.
Mimoděložní těhotenství se podle statistiky děje v jednom případě ze sta a velmi často u žen, které trpěly častými záněty vaječníků. Při včasné detekci se dá mimoděložní těhotenství efektivně a šetrně řešit a vy se můžete posléze dál věnovat snahám o početí.

Články k tématu Mimoděložní těhotenství

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.