Tipy pro lepší spánek dítěte

10. 4. 2021 · 3 minuty čtení

Některé děti krásně spí celé noci a rodiče neznají noční vstávání. Jiné děti se v noci budí i několik let. V čem tkví rozdíl, není zcela jasné. Máme pro vás ale několik tipů, které by mohly dětský noční spánek podpořit.  



Tipy pro lepší spánek dítěte

Spánkový rituál

V životě dětí hrají důležitou roli rituály. Opakující se rutinní úkoly děti uklidňují a dodávají jim pocit jistoty. Svět je pro ně zatím velmi složitý, ale když se mohou spolehnout na to, že večer se vykoupají, vezmou si pyžamko, vyčistí si zoubky a půjdou spát, mají ve svém malém světě pevné body.

Pravidelný denní režim pak podporuje rovněž kvalitu spánku, protože svět dítěte zkrátka běží tak, „jak má“.

  • Nastavte si pořadí večerních činností (večeře, koupel, mazání, čištění zoubků, ukládání do postýlky) a tento stereotyp pak dodržujte. Zda se bude večeřet před koupáním, nebo po něm, to už je na vás.  
  • Snažte se u rutinních úkonů dodržovat stejný čas.  
  • Držte se svých rituálů i v jiném prostředí – u prarodičů nebo na dovolené.

Síla vůní

Mezi dětské rituály mohou patřit i vůně. Náš mozek je zvyklý vnímat vůně spíše podvědomě, přesto velmi působí na naše emoce a nálady. 


Děti jsou na vůně (a pachy) mnohem citlivější než dospělí, proto správný výběr vůně produktu navodí uklidňující pocit před usínáním. Určité vonné esence mají uklidňující účinek, a proto se v posledních letech cíleně přidávají do dětské kosmetiky, kde plní svou podpůrnou roli při zkvalitnění dětského spánku. Právě pečlivě vybrané vůně mohou vytvořit podvědomý zvyk a později si děti danou vůni automaticky spojí s usínáním. Vybrali jsme pro vás ze sortimentu lékáren Dr. Max jeden příklad za všechny:

Balzám pro klidnější spánek Mustela obsahuje výtažky z heřmánku, medu, lipového květu a nevtíranou vůni borovice. Tato kombinace má sama o sobě relaxační účinky, při pravidelném používání se ale zároveň stane rituálem a samotná vůně dítě naladí na spánek. Balzám pro klidnější spánek Mustela jsme testovali společně s našimi zákazníky. Zajímalo by vás, jak byl hodnocen? Přečtěte si o tom zde.



     I další produkty francouzské dětské dermokosmetiky Mustela mají vlastnosti, díky nimž pomáhají dětem příjemně se naladit na usínání. Ať už je to šetrná koupel, která nevysuší pokožku, šampon, který neštípe v očích, nebo masážní olej pro krásný večerní rituál něžné masáže po koupání. 

    Jemná pečující koupel s mycími gely Mustela, které kůži nevysouší, a děti tak při usínání netrápí pocit napnuté pokožky či svědění. Podle typu pokožky pak můžete vyzkoušet i Stelatopia, která je vyvinuta s ohledem na potřeby pokožky s atopickým ekzémem.

    Jemný šampon Mustela zařídí mytí vlásků bez slziček. Neštípe v očích a díky tomu nepěstuje dětský odpor k mytí hlavy. Zároveň zachovává vlasovou pokožku hydratovanou a vyživenou.

    Masážní olej Mustela využijete především u dětí v kojeneckém věku. Olej šetrně pečuje o křehkou pokožku miminek a něžnou masáží se děťátko krásně uklidní. Jistě jsou to i chvíle, na které bude s láskou vzpomínat každý rodič.

    Tipy pro lepší spánek dítěte 2

    Pěnu do koupele Mustela zase využijete, až děti povyrostou a vana pro ně bude revírem večerních her a řádění. Díky vysoké kvalitě a snášenlivosti dětské dermokosmetiky Mustela se nemusíte bát, že by pěna do koupele vysušovala dětskou pokožku.

    Další tipy pro zkvalitnění dětského spánku:

    • V místě, kde miminko ukládáte ke spánku, by mělo být pokud možno ticho, přítmí
      a nepřetopeno. Před spaním vyvětrejte – snížíte teplotu v místnosti a zajistíte dítěti dostatek čerstvého vzduchu.
    • Dítě oblečte přiměřeně teplotě v místnosti.
    • Zajistěte dítěti dostatečnou aktivitu přes den, zdravá únava mu pomůže k lepšímu spánku.
    • Při kojení vynechte nadýmavé potraviny, aby spánek dítěte nerušily střevní koliky.
    • Držte miminko v suchu – s tím vám pomohou kvalitní plenky.
    • Omezte před spaním příliš dynamické pohybové aktivity.

    Přejeme vám co nejklidnější noci s vaším děťátkem.

    Články k tématu Tipy pro lepší spánek dítěte

    • Přehledné informace k očkování dětí

      Přehledné informace k očkování dětí

      · 7 minut čtení
      Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
    • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      · 6 minut čtení
      Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
    • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.