Plané neštovice – příznaky, průběh a léčba

12. 9. 2023 · 6 minut čtení

Plané neštovice jsou virové infekční onemocnění, které se projevuje malými puchýřky naplněnými tekutinou a dalšími příznaky. Většina z nás se s planými neštovicemi setkala v dětském věku, značně víc může infekce potrápit neočkované dospělé, kteří se s ní do té doby nepotkali. Co na neštovice v první fázi upozorní, jak dlouho je nakažená osoba infekční i jak ulevit od nepříjemného svědění, vám poradíme v našem článku.

Plané neštovice – příznaky, průběh a léčba

Co to jsou plané neštovice?

Plané neštovice (varicella) je vysoce infekční onemocnění způsobené patogenem Varicella zoster, který patří do skupiny herpetických virů. Šíří se kapénkovou infekcí (vzduchem) nebo přímým kontaktem s nakaženou osobou. Snadno se rozšíří na všechny, kdo tuto infekci neprodělali a nepodstoupili očkování proti nemoci. Nejčastěji se objevuje u dětí ve věku 3–10 let, především v chladnější polovině roku, nevyhýbá se ani dospělým.

Jaké jsou příznaky neštovic?

Počáteční stádium neštovic lze pozorovat zhruba 1–3 dny před výsevem vyrážky. Objevit se mohou příznaky typické pro chřipku a nachlazení. Patří sem:

  • zvýšená teplota nebo horečka
  • bolest hlavy, zimnice
  • rýma, kašel
  • únava. nevolnost
  • ztráta chuti k jídlu

Již v samotném začátku neštovic je nakažená osoba infekční. Výjimečně se mohou objevit i neštovice bez teplot.

Následně nastupuje výsev svědivé vyrážky, která trvá přibližně 5-10 dní. Nejprve se obvykle objeví na obličeji a rychle se rozšíří po trupu a končetinách. Vyrážka prochází třemi fázemi:

1. Objeví se červené vyvýšené skvrnky a hrbolky (papuly).
2. Z hrbolků se stanou malé svědivé puchýřky (vezikuly).
3. Z puchýřků se vyvinou krusty a strupy.
Vyrážka planých neštovic na zádech předškolního dítěte.
Nejčastěji onemocní děti ve školce nebo ve škole, epidemie planých neštovic propuká obvykle na podzim a s příchodem jara.

Jaká je inkubační doba neštovic?

Plané neštovice mají dlouhou inkubační dobu, tedy období mezi prvotním kontaktem s virem a rozvojem prvních příznaků. Pohybuje se mezi 1,5 až 3 týdny. Nakažený člověk je přitom infekční již zhruba 1–3 dny před nástupem svědivé vyrážky. A jak dlouho jsou neštovice infekční? Až do vyhojení posledního puchýřku. Dokud se všechny prasklé puchýřky nezacelí a nevytvoří strupy.

Jak dlouho jsou neštovice infekční?
Dokud se všechny prasklé puchýřky nezacelí a nevytvoří strupy, tedy až do vyhojení posledního puchýřku.

Jak vypadají neštovice u dětí?

U zdravých dětí mají plané neštovice ve velké většině případů mírný průběh. Komplikovanější mohou být pro kojence, či naopak pro starší děti v pubertě. Na co je potřeba dávat u malých dětí pozor především? Přestože vyrážka hodně svědí, snažte se, aby si dítě stroupky neškrábalo nebo nestrhávalo. Mohlo by totiž dojít k rozvoji sekundární bakteriální infekce. Škrábání kůže navíc zpomaluje proces hojení a může způsobit zjizvení. Udržujte proto u dětí nehty v čistotě. Na noc jim můžete nasadit rukavičky, aby si škrábáním projevy tolik nestrhávaly.

Čím mazat puchýřky?

Puchýřky při neštovicích můžete potírat tekutým pudrem. Působí chladivě, zklidňuje a mírně vysušuje pokožku. Používejte jej pouze v tenké, přiměřené vrstvě, aby pokožka mohla dýchat a nedošlo k zahnisání pod neprodyšnou vrstvou. Trendem v současné době je použití prodyšných chladivých gelů nebo sprejů, které rovněž působí protisvědivým, zklidňujícím a mírně vysušujícím účinkem a které jsou navíc snadno vstřebatelné, vytvářejí dobré podmínky pro regeneraci a nezanechávají skvrny. Použití genciánové violeti na neštovice se naopak dnes již nedoporučuje.

Léčba neštovic

Potíže spojené s planými neštovicemi obvykle odezní samovolně během dvou týdnů. Léčba neštovic v kombinaci s opakovaným mazáním puchýřků vhodným přípravkem však zmírní nepříjemné projevy nemoci, jako je úporné svědění, bolest a horečka. Ke zmírnění podráždění způsobeného vyrážkou na kůži se mohou použít léky proti svědění, tzv. antihistaminika, pro děti ve formě kapek. Poskytují úlevu od svědění různého původu včetně planých neštovic. Dospělí s neštovicemi mohou použít léky proti svědění (antihistaminika) a proti horečce (antipyretika) v tabletách. V případě vysokého rizika možných komplikací může lékař předepsat antivirotikum (účinné látky aciklovir, valaciklovir), které pomáhá zmírnit příznaky a zkrátit délku onemocnění.

Nejúčinnějším a bezpečným způsobem, jak předejít planým neštovicím a jeho případným komplikacím, je očkování proti neštovicím. Vakcíny jsou určené pro děti od 9 nebo 12 měsíců a pro dospělé.

Nedílnou součástí léčby je dodržování správných hygienických návyků. Udržujte ruce v čistotě, pravidelně sprchujte tělo vlažnou vodou bez mýdla (naproti tomu koupání se nedoporučuje), utírejte tělo bez drhnutí a z šatníku vybírejte čisté volné oblečení. Dbejte na čisté a zastřižené nehty. Po dobu nemoci je dobré nepřetěžovat tělo, odpočívat, dostatečně pít a nepobývat dlouho na slunci.

Mohu prodělat neštovice opakovaně?
Opakované plané neštovice jsou vzácné, výjimečně, u jedinců s oslabenou imunitou, může dojít k opětovné infekci, nejčastěji ve formě pásového oparu.

Neštovice u dospělých

Plané neštovice jsou často považovány za typickou dětskou nemoc, přesto i dospělí jsou náchylní k infekci. Jde o situace, kdy dospělý člověk neprodělal infekci v dětství a není očkovaný proti planým neštovicím. Vyšší riziko nákazy se vyskytuje u starších lidí, osob pracujících s dětmi a osob se sníženou funkcí imunitního systému (užívání chemoterapie, imunosupresiv aj.).

Příznaky planých neštovic u dospělých se zpravidla podobají těm u dětí, ale častěji mohou být závažnější povahy. Vyrážka může pokrýt celé tělo, puchýře se mohou objevit v blízkosti očí, v krku nebo v oblasti močové trubice, konečníku či pochvy. Právě puchýřky na sliznicích mohou být nepříjemnou a bolestivou zkušeností. I tyto puchýřky však během několika dní zaschnou a vytvoří stroupek. Dospělí jsou více ohroženi možnými komplikacemi, jako je zápal plic, bakteriální infekce, encefalitida nebo sepse. Častěji se u dospělých objevuje opětovná infekce virem v podobě pásového oparu. Virus zůstává po prodělané nemoci v nervových buňkách a za určitých okolností (např. oslabená imunita, velký stres) se může znovu aktivovat. Pásový opar je bolestivá infekce, která se vyznačuje puchýřkatou kožní vyrážkou. Ta se objevuje v pruhu (pásu - odtud označení pásový opar). Nejčastěji se tvoří na levé či pravé straně trupu (sleduje dráhu postižených nervů), ale může se objevit i v jiných částech těla (např. oči, obličej, krk). Pokud není pásový opar včas léčen, může způsobit neurologické problémy. Podrobnosti o pásovém oparu jsme pro vás zpracovali v samostatném článku.

Neštovice v těhotenství

Pro těhotné ženy, které plané neštovice neprodělaly, je nákaza nebezpečnější, je proto potřeba se v těhotenství důsledně izolovat od nakažených osob. V prvním trimestru hrozí riziko poškození plodu virem při vývoji (poškození zraku, sluchu, mozku), dochází častěji k potratu nebo předčasnému porodu. Nižší riziko hrozí při nákaze během 2. a 3. trimestru, kdy je plod již schopen získat od matky vzniklé protilátky a plané neštovice se u něj projeví jen mírně, nebo i vůbec. Těhotné ženy mají i o něco vyšší riziko rozvoje zápalu plic.

Tipy na závěr

Přestože plané neštovice nepatří mezi život ohrožující onemocnění, jde o nepříjemnou, obtěžující nemoc, která může v určitých případech způsobit vážnější zdravotní komplikace. To je důvod, proč lékaři před úmyslným nakažením dětí varují. Shrňme si na závěr článku několik tipů, jak si s neštovicemi lépe poradit.

  • Nechte se očkovat, pokud tomu nebrání zdravotní důvody,
  • Omezte kontakt s nakaženou osobou. Nesdílejte s ní předměty a pravidelně dezinfikujte povrchy.
  • V případě infekce ulevte svědění nanášením vhodného přípravku, v případě výraznějších projevů sáhněte po celkové léčbě. Závažné stavy a případný výskyt komplikací konzultujte s lékařem.

Články k tématu Plané neštovice – příznaky, průběh a léčba

  • Děti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu?
  • Pátá a šestá nemoc patří do skupiny méně známých virových dětských nemocí projevující se běžnými projevy nachlazení (teplota, únava, aj.) a kožní vyrážkou. Právě kožní vyrážka vyděsí většinu rodičů, ale není třeba panikařit. Jedná se sice o velmi infekční onemocnění, ale průběh je zvladatelný symptomatickou léčbou a dítě se stává po prodělané nemoci imunní.
  • Sedmá dětská nemoc, známá také jako syndrom ruka-noha-ústa, je vysoce nakažlivá virová infekce, která postihuje nejčastěji děti do 5 let věku. V čem se liší od jiných dětských onemocnění, jak se tato nemoc přenáší i podrobnosti k jejímu průběhu a léčbě, se dozvíte v našem článku.