Těhotenská nevolnost – jak ji zmírnit

22. 1. 2021 · 10 minut čtení

Těhotenské nevolnosti mohou mít různé podoby; žaludeční nevolnosti, únava, malátnost, nechutenství, někdy mohou být srovnatelné s kocovinou nebo začínající střevní chřipkou. U některých žen gradují až do zvracení a neschopnosti vykonávat běžné činnosti. Proč těhotenské nevolnosti vznikají, jak se jim dá předcházet a jak je řešit, když nastanou? Existuje účinná medikace nebo se můžete spolehnout na babské rady? Malé shrnutí pro vás připravili lékárníci z lékáren Dr. Max.

Jak zmírnit těhotenskou nevolnost?
Více než polovinu těhotných žen postihne nevolnost a zvracení, zejména během prvního trimestru.

Kdy těhotenské nevolnosti začínají?

Nevolnosti ve většině případů nastupují mezi 2. - 5. týdnem a přetrvávají do 8. - 15. týdne těhotenství, přičemž 20 % žen mohou obtěžovat i déle. Často se může objevit i nevolnost na konci těhotenství, a může ji provázet zvracení a průjem. Jedná se o příznak blížícího se porodu, protože prázdná střeva usnadní miminku průchod porodními cestami. Těhotenská nevolnost se nejčastěji objevuje po ránu, proto se také mluví o ranní nevolnosti. U některých žen může být těhotenská nevolnost celodenní či večerní. Nepříjemné pocity může vyvolat prakticky cokoliv např. pach, chuť, přítomnost zubního kartáčku v ústech nebo jen pohled na jídlo.

Nevolnost v těhotenství trápí až 8 žen z 10

Nevolnost v těhotenství postihuje až 80 % žen a patří tak mezi nejčastější projevy počínajícího těhotenství. Příčinou je prudký nárůst hladiny hormonů, ke kterému dochází v těle budoucí maminky. Nejedná se o nic nebezpečného, nevolnost a občasné zvracení v 1. trimestru těhotenství může dokonce vypovídat o tom, že je vše tak, jak má být. U několika procent žen se můžeme setkat i se stavem velmi četného zvracení v těhotenství, tzv. hyperemesis gravidarum. Úporné zvracení narušuje příjem stravy i tekutin a dochází tak k dehydrataci, ztrátě minerálů, hubnutí, únavě a apatii. V tomto případě je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc, protože tento stav může negativně ovlivnit i miminko.


Proč vznikají těhotenské nevolnosti?

Příčinou nevolností je kombinace několika faktorů. Jednak prudce rostou hladiny hormonů v těle ženy, což ovlivňuje celý organismus – právě i žaludek a celý trávicí trakt. V prvním trimestru roste zejména hladina hormonu hCG, to je ten, který v moči detekuje vaše těhotenství na těhotenském testu, a také „ženský“ hormon estrogen. Ten kromě oblasti žaludku zpomaluje střevní peristaltiku a může také způsobovat zácpu.

Další možnou příčinou je vyšší citlivost čichu těhotné ženy včetně lehké modifikace vnímání. Důvodem je zvýšení objemu krve v těle těhotné, díky němuž se více prokrvují i drobounké kapilární cévy mimo jiné právě v čichovém ústrojí. Tím se zintenzivní čichové vnímání a může se i mírně posunout jeho percepce, zkrátka některé celkem obyčejné věci mohou začít ženě vonět nebo naopak zapáchat, a to až k nevolnosti. Příčinou může být květ některé z pokojových květin, vůně kávy, různých jídel nebo parfém, v podstatě cokoliv.

V neposlední řadě může být příčinou „ranních“ nevolností i stres. Ať už bylo těhotenství plánované, či nikoliv, představuje pro ženu psychickou zátěž v podobě uvědomění si zodpovědnosti a nadcházejících povinností, ale třeba i stres z porodu nebo obavy o zdraví miminka. Takové pochybnosti jsou normální a prochází si jimi v různé míře úplně každá žena, chcete-li každý pár nastávajících rodičů.


Jak na nevolnost v těhotenství?

Těhotenské nevolnosti se dá předcházet pouze částečně. Hormonální hladinu nelze nijak upravovat a pochopitelně to ani není v zájmu zdravého průběhu těhotenství. Zvýšená smyslová citlivost se rovněž nedá příliš korigovat, jistě se ale můžete vyhýbat pachům, které vám budou vadit. A nepoddávat se stresu je hezká rada, ale hůře se plní. Zbývá tedy upravit jídelníček a dodržovat některá režimová opatření. Zde jsou některé osvědčené tipy, jak mírnit nevolnost v těhotenství.

  • Naplňte žaludek dřív, než ráno vstanete z postele (např. sušenky, piškoty mějte hned u postele). Vstávejte pomalu, nejdříve se posaďte.
  • Nenechávejte prázdný žaludek
    Když váš žaludek nebude nikdy zcela prázdný, žaludeční kyseliny nebudou tolik dráždit žaludeční stěny a nebudou mít tendenci k refluxu. S ohledem na řízené přibírání na váze volte nízkokalorické pochutiny, jako jsou dětské piškoty, rohlík nebo banán.
  • Omezte dráždivé potraviny
    Kořeněná nebo tučná jídla, citrusy, někdy i rajčata nebo papriky, větší množství sladkého, perlivé nápoje nebo káva mohou žaludek zbytečně podráždit.
  • Jezte častěji menší porce
    Přecpaný žaludek bolí i lidi, kteří těhotní nejsou. Natož v požehnaném stavu. Střídmost pochopitelně prospěje též vývoji vašeho váhového přírůstku během těhotenství. Jídlo rozdělte do více menších porcí během dne.
  • Žvýkejte žvýkačku
    Žvýkání zvyšuje produkci slin, které v žaludku neutralizují žaludeční kyseliny.
  • Hodně odpočívejte.
  • Choďte na čerstvý vzduch a větrejte.

Záchranou při těhotenským nevolnostem je pro řadu žen zázvor nebo máta.
Ke zmírnění těhotenské nevolnosti a zvracení můžete vyzkoušet zázvor nebo mátu.

Co na těhotenské nevolnosti pořídíte v lékárně:

  • Vitamin B6 (pyridoxin) – prokazatelně snižuje projevy nevolnosti, ne však zvracení. S doplněním vitaminu B6 pomohou nejlépe multivitamíny pro těhotné, protože navíc pomohou dorovnat deficit dalších vitaminů a minerálů, jejichž přívod může být v důsledku sníženého příjmu stravy nebo zvracením omezen.
  • Zázvor –  například v podobě lízátek či pastilek na cucánízmírňuje nevolnost a zvracení. Moderní formou je doplněk stravy ve formě tablet se standardizovaným zázvorovým extraktem, které se v těhotenství užívají ráno a večer. U zázvoru buďte opatrná s dávkováním, nepřekračujte množství doporučené výrobcem. Pokud si chcete ze vařit čaj z čerstvého zázvoru, neměla by jedna dávka překročit 3-4 g.
  • Máta peprná – mírní nevolnost, je součástí některých čajů pro těhotné.
  • Léky –volně prodejné léky proti nevolnosti s účinnou látkou metoclopramid (Degan, Cerucal) lze v těhotenství užívat pouze po dohodě s lékařem – jejich užívání je možné pouze na začátku těhotenství. Pokud vás trápí i pálení žáhy, můžete k neutralizaci žaludečních šťáv použít běžná antacida. Užívání léků k omezení produkce žaludečních šťáv konzultujte se svým lékařem. Pozor! Volně prodejné léky užívané proti cestovní nevolnosti nejsou v těhotenství vhodné.

Kdy s těhotenskou nevolností k lékaři?

Přestože nevolnosti k těhotenství patří, existují situace, kdy je třeba vyhledat lékaře. Pro odbornou radu se vydejte, pokud se projevují tyto příznaky:

  • Hyperemesis gravidarum – jde o výše zmíněný stav charakterizovaný urputným zvracením i po příjmu tekutin, nevolností a nechutenstvím, které výrazně omezují příjem stravy. Tento stav může negativně ovlivňovat zdraví matky a vývoj plodu.
  • Neschopnost vykonávat kvůli nevolnostem běžné denní činnosti.
  • Krev ve zvratcích
  • Celková slabost a vyčerpanost
  • Horečka
  • Bolest
  • Nepřibírání na váze nebo hubnutí

Užívání léků vždy konzultujte se svým ošetřujícím gynekologem, nikdy je neužívejte bez předchozí domluvy s lékařem.
Obrňte se trpělivostí, těhotenství není nemoc, ale je to skutečně jiný fyzický stav a nese s sebou celou řadu plíživých i velmi intenzivních změn. Trvá naštěstí jen 9 měsíců a většina nepříjemných průvodních jevů zase s porodem odezní a vrátí se do normálu.
Přejeme vám co nejméně komplikací a co nejvíce krásných zážitků během těhotenství. A především zdraví vám, miminku i celé vaší rodině.

Zajímá Vás, kterým potravinám se během těhotenství raději zcela vyhnout a jak nenabírat zbytečná kila navíc? Kolik tekutin je v těhotenství zapotřebí a kolik kávy doopravdy můžete vypít? Přečtěte si náš článek o jídelníčku v těhotenství.



Články k tématu Těhotenská nevolnost – jak ji zmírnit

  • Jak se mění pleť v těhotenství

    Jak se mění pleť v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Kolísání hladiny hormonů v těle během těhotenství ovlivňuje kondici vaší pleti. Jak se vaše pokožka promění a co s tím? Zjistěte, kam můžete zajít na bezplatnou diagnostiku pleti a jak vám to může pomoci.
  • Jak na bolesti v těhotenství

    Jak na bolesti v těhotenství

    · 3 minuty čtení
    Ačkoliv je těhotenství krásnou etapou v životě ženy, může s sebou přinášet i řadu velmi nepříjemných okamžiků, jako například bolesti zad, únavu nebo svalové napětí. Připravte se předem a zařiďte si během těhotenství co možná největší pohodlí.
  • Všeobecně známé je doporučení zcela se vyvarovat kouření, alkoholu a syrovému masu, ale jsou nějaké další skryté hrozby pro zdravý průběh těhotenství?