Novorozenecká žloutenka

16. 1. 2021 · 5 minut čtení

Žloutenka je u novorozenců velmi běžná a částečně se jedná o přirozený proces. Čím se liší jednotlivé příčiny žloutenky a jak se léčí, jsme pro vás sepsali do stručného a srozumitelného článku na Dr. Max BABY.


Rozpad červených krvinek

Červené krvinky jsou nejběžnějšími krevními buňkami, které zabezpečují přenos kyslíku z plic do tkání a zároveň z tkání odvádějí oxid uhličitý. Jejich hlavní složkou je hemoglobin. Pokud se červené krvinky z různých důvodů rozpadnou, hemoglobin je uvolněn a přeměněn na bilirubin. Pokud není bilirubin dostatečně efektivně zpracován a vyloučen z organismu, způsobuje zežloutnutí kůže a sliznic. Zežloutnutí organismu má posloupnou intenzitu, nejvíce „žlutá“ je hlavička a postupně směrem k dolním končetinám zabarvení slábne. Viditelně nažloutlé je i oční bělmo. Dalším příznakem může být i zvýšená spavost dítěte.

Novorozenecká žloutenka se podle příčiny dělí na fyziologickou, tedy přirozenou, a patologickou, tedy chorobnou. Ačkoliv nejčastější je ta fyziologická, vždy je nezbytné důkladně vyloučit možné patologické příčiny.

Přirozená novorozenecká žloutenka se obvykle objevuje až 24 hodin po porodu, několik dní se její hodnoty zvyšují a pak přirozeně dochází k ústupu žloutenky.


Fyziologická příčina novorozenecké žloutenky – rozdíl v okysličení krve před porodem a po porodu

Jak vzniká? Ještě u matky v děloze koluje v krvi dítěte vyšší množství červených krvinek. To proto, že krev dítěte je méně okysličená a k zajištění dostatečného přívodu kyslíku k tkáním potřebuje více červených krvinek. Po porodu ale dítě začíná dýchat samo a jeho krev se více okysličuje. To změní, respektive sníží potřebné množství červených krvinek a část z nich se začne rozpadat. A tehdy nastává proces, který popisujeme výše – z rozpadajícího se hemoglobinu se uvolní bilirubin, který pokud není dostatečně rychle odbouráván játry, zabarví pokožku a oční bělmo

Tento proces je platný pro většinu novorozenců, nicméně se liší celkový objem přebytečných červených krvinek i rychlost, s jakou organismus dítěte tyto přebytečné krvinky odbourává. Proto některé děti novorozeneckou žloutenku nemají a jiné ano. Dá se říct, že tento typ novorozenecké žloutenky je fyziologický, tedy přirozený, a není projevem jakékoliv komplikace nebo choroby.

Další příčiny novorozenecké žloutenky

Novorozenecká žloutenka vznikající z chorobných příčin se objevuje často již před 24. hodinou života, přičemž hladiny bilirubinu většinou rychle stoupají.

  • Rozdíl v Rh faktoru
    Problém nastává, pokud má matka faktor Rh- a dítě Rh+, typicky až při porodu druhého dítěte. Proč? Po porodu prvního dítěte si totiž matčino tělo vytváří protilátky na krev dítěte s rozdílným Rh faktorem. A pokud má druhé dítě rovněž jiný Rh faktor, tyto protilátky z matčiny krve „zaútočí“ na krev dítěte a začnou likvidovat jeho červené krvinky. V tu chvíli se začíná rozpadat hemoglobin, uvolňuje se bilirubin a pokožka a bělmo se barví dožluta.

    V dnešní době se však Rh faktor v krvi matky a dítěte sleduje, a pokud je rozdílný, matce se po porodu prvního dítěte aplikuje látka, která zabrání tvorbě protilátek, aby ke zmíněné komplikaci nedošlo.

  • Další zdroje přebytečné krve v těle dítěte
    Typicky jsou to například děti s kefalhematomem. To je výduť na hlavičce dítěte naplněná krví a tkáňovým mokem, která může vzniknout při porodu. Krev v „bouli“ kefalhematomu ale představuje další přebytečnou krev v těle dítěte, která se přirozeně postupně rozpadá, a tudíž se uvolňuje bilirubin a pokožka a bělmo žloutnou.
  • Syndrom modré masky
    Žloutnutí pokožky způsobí i popraskání kapilárních cévek v podkoží dítěte během porodu. Miminko má pak bezprostředně po porodu výrazně modrou až fialovou barvu v obličeji. Tehdy se tedy uvolní další přebytečná krev do organismu dítěte a rozpadající se hemoglobin zbarví pokožku a bělmo dožluta. Ani zde není důvod panikařit, jakkoliv mohou „fialové“ děti po porodu vyděsit rodiče. Zabarvení se změní dožluta a posléze samovolně vymizí bez jakýchkoliv následků podobně jako modřina. S tím souvisí další scénář, který může nastat – při porodu mohou dítěti popraskat jemné cévky v oku a může se tak narodit s krvavým bělmem. Rovněž to může vypadat děsivě, ale nejedná se o žádnou vážnou komplikaci. Krev v bělmu se v průběhu několika týdnů rozpadne, bilirubin zbarví bělmo dožluta a posléze se vytratí i zažloutlost a oči dítěte získají původně předpokládanou krásně bílou barvu.

  • Méně častá onemocnění
    Patologickou novorozeneckou žloutenku může vyvolat i sepse (lidově otrava) krve, dále například snížená funkce štítné žlázy nebo metabolické poruchy. 

Jak se žloutenka léčí?

Fyziologická novorozenecká žloutenka nevyžaduje žádnou speciální léčbu, bilirubin uvolněný do organismu se postupně samovolně vstřebá a projevy do týdne ustoupí. Tento proces však lze podpořit:

  1. Častým kojením. Dítě získává živiny a energii pro své tělo, které se pak s nemocí snáze popere, a zároveň dochází k rychlejšímu odchodu stolice, s níž z těla odchází i bilirubin. Přestože bývá miminko při žloutence spavé, je vhodné jej budit v pravidelných intervalech na kojení (každé 2–3 hodiny).

  2. Vystavením děťátka dennímu světlu. Denní světlo pomůže rozložit bilirubin na netoxické rozpustné odpadní produkty. Nikdy však nevystavujte miminko přímému slunci! Dětská pokožka je po porodu velice citlivá a slunce by jí mohlo ublížit. Dítě přitom co nejvíce odhalte, ale pečlivě dbejte na to, aby neprochladlo!

V případě závažnějšího průběhu novorozenecké žloutenky se přistupuje k fototerapii modrým světlem. Nekontrolovaná a v případě závažnějšího průběhu neléčená žloutenka je vážnou zdravotní komplikací, která může způsobit nevratné poškození organismu. Podezřelé je, pokud trvá tři týdny a déle. Může to být známka nějaké dosud skryté nemoci a vyžaduje to další pečlivé vyšetření lékařem.

Články k tématu Novorozenecká žloutenka

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.