Přehledné informace k očkování dětí

12. 1. 2022 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 7 minut čtení

Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? V našem článku jsme pro vás k tomuto tématu zpracovali odpovědi i základní informace.



Očkování dětí
V Česku je pro děti povinné očkování proti devíti nemocem, např. záškrtu, spalničkám či dětské obrně.

Co je očkování?

Očkování je lékařský zákrok, při kterém se do organismu vpraví buď již přímo připravené protilátky, nebo malé množství mikroorganismu (oslabeného, mrtvého či jeho část), který je původcem dané nemoci. Tělo se tak díky tomu naučí při setkání s patogenem správně reagovat.
Očkování sice nevede ke 100% imunitě před nemocemi, ale zajistí, že organismus sám dokáže spustit obrannou reakci a onemocnění tak buď vůbec nepropukne, nebo má lehčí průběh.
Fatální následky jsou významně nižší v porovnání s případy, kdy očkování neproběhlo a došlo ke kontaktu s onemocněním. Vysoká proočkovanost, díky které se výskyt celé řady onemocnění v naší lokalitě snížil na minimum, je důležitá nejen pro vlastní ochranu, ale také pro ochranu populace, která nemohla být ze zdravotních důvodů očkována, nebo patří mezi výjimky, u kterých se nevytvořilo dostatek protilátek. Očkovaní tak zároveň chrání své blízké okolí.
Současné diskuze a pochyby kolem očkování v celé řadě případů staví na studii gastroenterologa Andrewa Wakefielda v časopise The Lancet, která uvedla souvislost mezi očkováním a rozvojem poruch autistického spektra. Studie byla opakovaně vyvrácena a později se ukázalo, že data nebyla pravdivá. Mluví se o ní, jako o „nejškodlivějším podvodu v medicíně za posledních 100 let“.


Povinná a volitelná očkování

V České republice se postupně očkuje proti devíti nemocem. Dohromady takové očkování chrání člověka před většinou smrtelných chorob (nebo chorob s vážnými zdravotními následky), které se vyskytují v Evropě.
Na rodičích je pak možnost zvážení celého spektra dalších očkování, která již povinná nejsou. Nepovinně je možné nechat děti očkovat např. před rotaviry. Rotaviry způsobují především intenzivní průjmy a u malého dítěte mohou rychle vést k dehydrataci a následně nutnosti hospitalizace. Děti jsou nejvíce ohroženy ve věku 6-24 měsíců. Doporučuje se především v případech, kdy má dítě již staršího sourozence, který chodí do školky. Volitelné je také očkování proti pneumokokům, které mohou způsobit zánět plic a mozkových blan. Po seniorech jsou ohroženou skupinou právě děti ve věku 6 měsíců až 4 let.

Nepovinně lze kolem 9.-14. roku věku dítěte očkovat i proti nejčastějším papylomavirům, které mimo jiné mohou způsobovat rakovinu děložního čípku. Nepovinná očkování si hradí pacienti, ale jsou situace, kdy jsou vybrané vakcíny hrazeny, nebo pojišťovna část přispívá (pneumokoky či očkování proti HPV, ale záleží na věku dívky ev. chlapce a dané pojišťovně). 

Při cestování do exotických zemí se potom doporučují další očkování, například proti žluté zimnici, choleře, žloutence typu A, břišnímu tyfu, vzteklině, japonské encefalitidě a dalším. Vždy je vhodné se řídit doporučeními pro danou lokalitu – některá očkování, která u nás nejsou povinná, jsou při vstupu do dané země požadována (např. očkování proti žluté zimnici je nezbytné při cestování do celé řady afrických zemí).


Po očkování je důležitý klidový režim dítěte.
Po očkování je doporučován 2-3 dny klidový režim bez fyzické námahy a návštěv frekventovaných míst.

Co potřebujete vědět?

Je nezbytné, aby bylo dítě v okamžiku očkování zdravé. Díky tomu může imunitní systém správně zareagovat. Stejně tak je vhodné, aby mělo dítě po očkování klidový režim (sníženou fyzickou a psychickou zátěž). Ideální je dále po dobu 2–3 dnů nenavštěvovat s dítětem místa, kde by se mohlo nakazit některým infekčním onemocněním.

Aplikace očkovací látky může vyvolat reakci v místě vpichu (zarudnutí, otok, bolest) a zřídka i celkovou reakci (teplotu, únavu nebo naopak neklid, bolest svalů, kloubů, hlavy, trávicí potíže). Mírně zvýšenou teplotu se obvykle nedoporučuje snižovat, je znakem aktivace imunitního systému. Při teplotě nad 38 °C lze podat běžná antipyretika (paracetamol, ibuprofen).

Pokud by byly potíže výrazné (horečka přes 39 °C, neztišitelný pláč trvající několik hodin, zarudnutí či otok dosahující 10 cm), je třeba vyhledat lékaře.

Obecně platí, že v případě jakékoliv podezřelá reakce na očkování, je lepší neváhat a poradit se svým pediatrem.


Dětský očkovací kalendář hrazeného očkování v ČR platný od 1.1. 2022


zdroj: Česká vakcinologická společnost ČLS JEP



Články k tématu Přehledné informace k očkování dětí

  • Mimoděložní těhotenství

    Mimoděložní těhotenství

    · 3 minuty čtení
    Co je mimoděložní těhotenství, proč vzniká, jaké jsou příznaky, jaká jsou rizika a jak se mimoděložní těhotenství řeší? A je možné při mimoděložním těhotenství dítě donosit?
  • S jakými nemocemi se miminko může během prvního roku života nejčastěji setkat? Jak jej před nimi chránit? Které nemoci lze vyléčit v domácím prostředí, a kdy je naopak vhodné navštívit lékaře?
  • Rh faktor v těhotenství

    Rh faktor v těhotenství

    · 3 minuty čtení
    Co přesně je Rh faktor, co znamená, když je pozitivní nebo negativní, jak může ohrozit těhotenství a jaký je postup současné medicíny, to jsou otázky, na které přinášíme odpověď v novém článku na Dr. Max BABY.
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora