Jak řešit opruzeniny u miminka

17. 1. 2021 · 4 minuty čtení

Opruzeniny dokážou potrápit snad každé miminko. Pokožka kojenců je ve srovnání s tou naší totiž výrazně tenčí, jemnější a citlivější, snáze proto může dojít k jejímu narušení. Navíc ještě nemá vyvinutou správnou kožní mikroflóru a na jejím povrchu nenajdeme dostatečně kyselé pH, které ji před patogeny chrání. Kdy opruzeniny u dětí nejčastěji vznikají? Jak pečovat o pokožku miminka, aby se opruzeniny pokud možno neobjevovaly? A co dělat v případě jejich výskytu? Poradíme vám v našem článku.



Jak řešit opruzeniny u miminka
Opruzeniny u miminek vznikají zejména pod plenkou, ale i objevují se mezi faldíky pod bradou a v podpaží.

Opruzeniny u miminek

Opruzenina je zánětlivé narušení pokožky, které se objevuje zejména v místech, kde se pokožka o sebe tře a kam nemůže vzduch. Nejčastěji postihuje oblast zadečku a třísel, ale může se rozšířit i na další části těla, např. vnitřní stranu stehen, podpaží, oblast krku, uší nebo na jiné kožní záhyby. Prvním příznakem bývá nepříjemné svědění. Pokožka je zarudlá až červená a pálí, objevují se puchýřky a drobné prasklinky. Kůže může být navíc postižena otokem či vyrážkou. Bolestivá ložiska bývají citlivá na dotek a mohou začít mokvat.

Příčiny vzniku opruzenin

Nejčastějším důvodem vzniku opruzenin u miminek bývá příliš dlouhá doba, po kterou necháme dítě v jedněch plenkách bez výměny. Plenky jemnou pokožku podráždí a dochází k nežádoucímu zapaření. Kromě nedostatečné hygieny svou roli sehrává nepatřičná velikost plenky. Nepříznivě může působit nadměrná péče o zadeček, především pak časté mytí mýdlem či používání nevhodné kosmetiky, která narušuje ochrannou vrstvu pokožky. Svůj podíl má též zvýšené pocení u miminek, zejména v létě.


Zásady péče o pokožku

Nejdůležitější je udržovat zadeček a další místa pokožky v suchu a čistotě. Důležité je věnovat pozornost pokožce miminka trvale, tedy nejen v případě výskytu opruzenin. Dlouhodobým pečlivým a šetrným přístupem k pokožce snižujete riziko, že se opruzenina u dítěte vůbec vyskytne.

  • Používejte vhodné plenky. Vybírejte plenky, které odvádí vlhkost po celé své délce a dokonale se přizpůsobí tvaru těla dítěte. Podstatným faktorem je výběr správné velikosti.
  • Udržujte pokožku čistou. Kůže by měla být uchovávána v suchu a čistotě. Přípravky pro ošetření dětské pokožky by měly být speciálně vyvinuty pro citlivou pleť miminek, ideálně bez parfémů. Příliš dlouhý pobyt v teplé vodě nebo používání dráždivých parfémovaných přípravků mohou být stejně nevhodné jako nedostatečná hygiena. Zadeček po koupeli jemně osušte.
  • Větrejte plenkovou oblast. Po umytí pokožku vždy šetrně vysušte jemným přikládáním ručníku, nikoli třením. Dopřejte svému miminku pár minut bez plenky, nechte pokožku volně dýchat.
  • Ošetřete zadeček mastí. Používejte mast určenou k péči o pokožku miminek. Mazání pokožku pomáhá regenerovat, hojit a chránit. Při výskytu opruzenin na pokožce používejte vhodné masti na opruzeniny.
  • Použijte antimykotickou pastu. Pokud se vám ani při dodržování těchto zásad a pravidelném nanášení vhodných přípravků nedaří udržet kůži miminka bez opruzenin, lze při výskytu mokvajících míst a červených teček použít antimykotickou pastu. Kdy ji správně aplikovat, vám poradí váš lékárník.
  • „Změňte všechno.“ V případě, že předchozí body svědomitě plníte, ale stále to nezabírá, změňte plenky, prací prášek, nepoužívejte aviváž či změňte kosmetické přípravky, kterými pečujete o dítě. Je možné, že jedna z obsažených složek kůži vašeho miminka dráždí.
  • Navštivte lékaře. Pokud se stav pokožky vašeho dítěte ani přes výše uvedená doporučení nelepší, nebo se dokonce zhoršuje, bude nutná návštěva pediatra.

    Všechna dětská trápení vyřešit nedokážete. Míru starostí spojených s výskytem opruzenin však ano. Správně a šetrně pečujte o pokožku miminka, vybírejte vhodnou pečující kosmetiku a zavčas řešte každé podráždění, které na pokožce svého dítěte objevíte.




    Články k tématu Jak řešit opruzeniny u miminka

    • Těhotenská cukrovka

      Těhotenská cukrovka

      · 4 minuty čtení
      Nepříjemný test po 24. týdnu těhotenství a spousta mýtů kolem, to je těhotenská cukrovka. Co přesně ji způsobuje, jaké k ní máte předpoklady a jak vám může změnit těhotenství, se dozvíte v novém článku. 
    • Přehledné informace k očkování dětí

      Přehledné informace k očkování dětí

      · 7 minut čtení
      Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
    • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      · 6 minut čtení
      Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.