Jak fungují ovulační a těhotenské testy

10. 4. 2021 · 6 minut čtení

Na co se používá ovulační test? Jak fungují těhotenské testy? Za jakých podmínek mohou spolehlivě stanovit výsledek, ať už jde o plodné dny nebo těhotenství?



Jak funguje ovulační a těhotenský test?
Ovulační test detekuje zvýšenou hladinu LH, který která signalizuje uvolnění vajíčka a nástup plodných dnů.

Ovulace a ovulační testy

Menstruační cyklus trvá obvykle 28 dní, ale pouze v několika málo dnech je možné početí. Ačkoliv konkrétní dny v cyklu se mohou individuálně měnit, základní schéma platí univerzálně. K otěhotnění totiž může dojít pouze v krátkém období tzv. plodných dnů. Základní orientace v celém menstruačním cyklu pomůže párům správně načasovat pokusy o početí.

  1. Fáze menstruační
    Menstruační cyklus se počítá od prvního dne krvácení, které trvá 3–7 dní. Společně s krví odcházejí z těla pryč zbytky odumřelých tkání a další nečistoty.
  2. Fáze folikulární
    Trvá přibližně 6–9 dní. V tomto období dozrává vajíčko, aby bylo připravené k uvolnění na cestu vaječníkem. Zároveň roste děložní sliznice, která se tím připravuje na pozdější případné uhnízdění vajíčka.
  3. Fáze ovulační – plodné dny
    Trvá pouze 2–3 dny. Právě tehdy vajíčko putuje vejcovodem do dělohy a v této době je možné početí.
  4. Fáze luteální
    Poslední fáze, která končí opětovným příchodem menstruačního krvácení. Během této fáze je sliznice dělohy bohatě prokrvována a je připravena k zahnízdění vajíčka. Nedojde-li k oplodnění, dostavuje se na jejím konci opět menstruační krvácení. Trvá velmi zhruba 12 dní.

  • Rychlý ovulační test k přesnému zjištění plodných dní.
  • Spolehlivý ovulační test pro domácí zjištění nejvhodnější doby pro početí.
  • 5.0
    (3)
    Rychlý ovulační test k detekci luteinizačního hormonu v moči ženy.
  • Abfarmis Ovulační test 20 mIU/ml

    testovací proužky 5 ks
    Detekuje zvýšenou hladinu LH, která signalizuje nástup plodných dnů.


    U každé ženy je délka jednotlivých cyklů mírně odlišná, a proto může ovulace přicházet pouhých 9 dní po začátku menstruace, ale klidně také více než dva týdny poté. Právě proto, že cyklus každé ženy je individuální, byly vyvinuty ovulační testy, které spolehlivě detekují ovulaci podle přítomnosti hormonu, jenž je vylučován v moči právě v období ovulace. Tento hormon se nazývá lutropin neboli luteinizační hormon (zkratka LH). Test je vhodné provádět 12.–18. den od začátku menstruace. Pozitivní ovulační test potvrzuje, že se žena nachází v plodném období, kdy je potenciálně možné početí.


    Těhotenský test je nejlepší provést s první ranní močí.
    První ranní moč nabízí největší šanci na vytvoření dostatečné hladiny hCG pro pozitivní těhotenský test.

    Těhotenské testy

    Všechny těhotenské testy, které koupíte v lékárně, fungují na bázi zjištění přítomnosti hormonu choriogonadotropin, který se označuje jako hCG (zkratka pochází z angličtiny: human Chorionic Gonadotropin). Jeho nadprodukce začíná v okamžiku, kdy se v těle ženy začne vyvíjet embryo. Během prvního týdne je zjistitelný pouze z krevního rozboru, v moči se jeho zjistitelné množství projeví až kolem 10. dne těhotenství.

    Hladina hCG v těle v začátcích těhotenství velmi kolísá, navíc se jeho produkce liší i u každé ženy. Právě v okamžiku, kdy si děláte těhotenský test v předpokládaných začátcích těhotenství, se hormon hCG vůbec nemusí v tomto testu projevit, ačkoliv těhotná v tu chvíli už jste.

    Jaké testy jsou na výběr?

    Při výběru těhotenského testu můžete zpravidla vybírat ze tří druhů. Nejdostupnější typ testů představují ponorné testy do vzorku moči, nejrozšířenější pak těhotenské testy do proudu moči. V nabídce jsou také digitální testy, některé testy nabízejí rozšířené funkce, jako je např. určení, jak dlouho již těhotenství probíhá. Podrobnosti o jednotlivých druzích se dozvíte na následujících řádcích.


    Druhy těhotenských testů

    • Ponorné testy do vzorku moči
      Zpravidla se jedná o ty nejlevnější testy a často se prodávají v balení po dvou kusech. Nejdříve je zapotřebí odebrat vzorek ze středního proudu moči a testovací proužek do něj ponořit po vyznačenou rysku. Obecně se u nich uvádí spolehlivost přibližně na 98 % a detekují těhotenství spolehlivě až po 3–4 týdnech od potenciálního početí.
    • Testy do proudu moči
      Prodávají se většinou po jednom kusu v balení a zpravidla jsou o něco málo dražší než ponorné testy. Velkou výhodou je pohodlné testování přímo z proudu moči bez nutnosti odebírat vzorek. Spolehlivý výsledek testování se uvádí od 1. dne vynechané menstruace s přesností kolem 99 %.
    • Digitální testy do proudu moči
      Zatímco některé digitální testy mají velmi podobné parametry jako výše uvedené testy do proudu moči a stojí jenom o pár desítek korun více, jiné (zpravidla dražší) deklarují spolehlivost už týden před očekávanou menstruací.

    • GS Mamatest

      těhotenský test 2 ks
      5.0
      (1)
      Těhotenský test s vysokou citlivostí pro snadné a spolehlivé zjištění těhotenství.
    • GS Mamatest Comfort

      těhotenský test 1 ks
      Rychlý a spolehlivý těhotenský test vhodný k použití do proudu moči.
    • Digitální jednorázový těhotenský test k sebetestování v domácím prostředí.
    • 3.7
      (3)
      Jednorázový těhotenský test k sebetestování v domácím prostředí.


      Kdy si udělat těhotenský test?

      Pro co nejvyšší pravděpodobnost správného výsledku vyzkoušejte těhotenský test za těchto podmínek:

      • Test proveďte z první ranní moči, kdy by měla být koncentrace hCG nejvyšší.
      • Testy teoreticky mohou odhalit nadprodukci hCG už po 14 dnech, spolehlivost je však vyšší až po vynechání menstruace.
      • Test proveďte ze středního proudu moči, eliminujete tím možné zkreslení odpadními látkami, které se na začátku močení vyplavují z močové trubice.

      Pozorně si přečtěte návod k zakoupenému těhotenskému testu. V časném období těhotenství je hladina hCG proměnlivá a obecně je vhodné testování provést až v první den, kdy očekávané krvácení vynechá. Těhotenské testy nejsou 100% spolehlivé. Těhotenství potvrzuje vždy až ultrazvukové vyšetření u vašeho ošetřujícího gynekologa.

      Spolehlivost těhotenských a ovulačních testů

      Jsou i případy, kdy se testy mýlí, a to jak ovulační, tak těhotenské. Příčin nesprávného výsledku může být několik, od nesprávného použití testu přes znečištění vzorku nebo samotného testu až po vzácnější onemocnění, která mohou výsledek zkreslit.


      Články k tématu Jak fungují ovulační a těhotenské testy

      • Přehledné informace k očkování dětí

        Přehledné informace k očkování dětí

        · 7 minut čtení
        Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
      • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

        Mastitida neboli zánět mléčných žláz

        · 6 minut čtení
        Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
      • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.