Jak pečovat o pokožku miminka

17. 1. 2021 · 9 minut čtení

Dětská pokožka je třikrát citlivější než pokožka dospělých. Po narození se stále vyvíjí a nějakou dobu trvá, než se vytvoří ochranná kožní bariéra. Proč se pro dětskou pokožku nehodí mýdla určená pro dospělé, jak často je potřeba miminko promazávat a jak se dá podpořit správné bakteriální osídlení neboli mikrobiom dětské pokožky, si přečtěte v novém článku na Dr. Max BABY.



Dětská pokožka potřebuje zvláštní péči.
Koupání miminka třikrát týdně je naprosto dostačující, častější koupele způsobují ztrátu vlhkosti pokožky.

Pokožka novorozenců vyžaduje delikátní péči

První měsíce po narození se kůže miminek intenzivně vyvíjí. Kůže malých dětí, zejména novorozenců a kojenců, je v porovnání s kůží dospělých výrazně tenčí, jemnější a méně chráněná. Velmi citlivě reaguje na podněty z vnějšku, ať jsou to změny teplot, vítr, sluneční záření, nebo dráždivé látky. Teprve postupně si zvyká na okolní prostředí.

Pokožka miminek vyžaduje proto pravidelnou péči, které povede k intenzivní hydrataci kůže a k její ochraně. Přirozená vlhkost posiluje ochrannou funkci kůže a podporuje i správné bakteriální osídlení na jejím povrchu. Každodenním koupáním nebo používáním mýdel, jež nejsou určena pro malé děti, můžeme tenkou kůži oslabit a způsobit začervenání, vyrážku a nepříjemné pocity.

Důležité je proto používat šetrnou kosmetiku určenou pro nejmenší děti, která pokožku miminek nepodráždí, ale naopak zklidní a vyživí. V případě suché a citlivé kůže je potřeba vybírat speciální přípravky, nejlépe bez parfemace.


Jak pečovat o dětskou pokožku?

  • Koupání miminek
    K mytí používejte mycí krémmycí olej nebo tzv. syndet, tj. mycí gel bez obsahu mýdla. Vybírejte přípravky určené pro děti od narození, u kterých máte zaručeno, že kůži nedráždí a během mytí o pleť pečují, hydratují ji a chrání. Většinou se mohou použít i k mytí vlasové pokožky, protože neštípou v očích. A jak často by se měly děti koupat? Novorozence stačí koupat jednou za 23 dny, kojence, batolata a starší děti klidně každý večer jako součást pravidelného večerního rituálu.
  • Péče o pleť miminka
    Ideální jsou oleje pro miminka obsahující slunečnicový, mandlový či olivový olej (100% olivový olej pro novorozence ale vhodný není). Mají univerzální využití. Můžete je použít nejen k promazání suché kůže u miminka, k zamezení loupání kůže u novorozence, ale i ke kojeneckým masážím, k vyčesávání případných stroupků z vlásků či jako olej do koupele. I zde vybírejte nejlépe varianty bez parfemace a dalších přidaných složek.
  • Péče o plenkovou oblast
    Často měňte pleny, u novorozenců nejméně 12krát denně, u starších dětí pak minimálně každé 34 hodiny, tedy alespoň 6krát denně a vždy ihned po stolici. Volbou vhodné velikosti plen předejdete tření kůže. Pokožku v plenkové oblasti omyjte čistou vodou nebo šetrnými mycími přípravky bez mýdla. Pro ochranu před negativním působením moči, stolice a jiných dráždivých látek používejte při každém přebalování ochrannou mast proti opruzeninám. Stačí ji nanést v tenké vrstvě.



    Děti do jednoho roku chraňte před přímým slunečním zářením, starší děti by se měly vyhýbat slunci zejména mezi 11. a 15. hodinou.
    Děti mladší 12 měsíců chraňte před přímým slunečním zářením, jejich kůže obsahuje příliš málo melaninu.

    Ochrana miminka před sluncem

    Dětská pokožka je nejen velmi tenká, ale také málo pigmentovaná a bez dostatečné ochrany proti UV záření. Činnost potních žláz je v raném věku nízká, a proto nejmenší děti nemohou využívat pot ke snižování vysokých teplot. Účinná ochrana před sluncem je u nich proto naprosto nezbytná.

    Děti do 1 roku nevystavujte slunečním paprskům vůbec a děti do 3 let jen výjimečně. Dohlédněte na dodržování dostatečného pitného režimu. Chraňte děti před sluncem pobytem ve stínu, volným světlým oblečením, pokrývkou hlavy a dětským opalovacím přípravkem, nejlépe s minerálními filtry, SPF 50+ a vysokou odolností proti vodě. Dítě byste měli namazat asi půl hodiny před sluněním.

    NÁŠ TIP: Výbornou ochranou je speciální lehké a vzdušné fotoprotektivní oblečení s dlouhými či krátkými rukávy, popř. i nohavicemi. Jedná se o rychleschnoucí overaly a trička s obsahem UV filtru, v nichž děti mohou dovádět ve vodě i na suchu.





      Články k tématu Jak pečovat o pokožku miminka

      • Seznam věcí do porodnice

        Seznam věcí do porodnice

        · 6 minut čtení
        Vše potřebné a nic zbytečného na první dny po porodu, pro vás a pro vaše miminko. Připravili jsme pro vás přehledný seznam, díky kterému se sbalíte chytře, snadno a rychle.
      • Sport v těhotenství

        Sport v těhotenství

        · 7 minut čtení
        Pohyb by měl vždy být součástí vašeho života, s ohledem na těhotenství je však nezbytné přizpůsobit druh a intenzitu sportovní aktivity. Které sporty jsou v těhotenství vhodné a které byste naopak měla načas raději pověsit na hřebík?
      • Když se kojení nedaří

        Když se kojení nedaří

        · 5 minut čtení
        Máte malé miminko a ráda byste jej kojila, ale příliš se to nedaří? Nejste v tom sama, potíže s kojením se týkají mnoha maminek. Důvodů může být více.