Jak na poporodní splín

17. 1. 2022 · 3 minuty čtení

Dříve se na poporodní sklíčenost pohlíželo s despektem jako na výmysl rodiček, dnes již lékaři berou tento stav vážně a uvádí se, že s určitou formou poporodního splínu se setká každá žena. Jak rozpoznat poporodní splín?



Jak na poporodní splín

Může za to placenta?

Placenta během těhotenství uvolňuje hormony estrogen a především progesteron. Po porodu krátkodobě klesne hladina těchto hormonů dokonce pod úroveň před těhotenstvím, a to z prostého důvodu – placenta, která je produkovala, v těle již není. Jejich produkci znovu přebírá žluté tělísko vaječníku a právě v prvních dnech po porodu nezvládne jejich vylučování v takové míře jako placenta.

Tento hormonální skok navíc není to jediné, co silně ovlivňuje psychiku. Jsou to pochopitelně i samotné pocity a emoce ženy, které bývají po porodu bouřlivé a kolísavé. Často se objevují pochybnosti o schopnosti zvládnout život s dítětem, někdy obavy o partnerský vztah, finanční otázky, ale i trauma z porodu samotného, bolestivé hojení porodních zranění nebo strach o zdravotní stav dítěte, což je snad ta úplně nejhorší varianta. Zkrátka první dny po porodu, ale potažmo celé šestinedělí bývají pro psychiku žen obrovsky náročným obdobím.

Špatná nálada vs. poporodní splín

Jak může člověk sám na sobě poznat, jestli je jeho psychický stav ještě normální, nebo už vážný? Někdy se to rozpoznává opravdu těžko, ale pár vodítek existuje.


Běžné emoce jsou únava, pochybnosti, nervozita, které zase střídá nadšení a dojetí nad dítětem. Tento emoční koktejl je sám o sobě výzvou i pro jinak emočně stabilní ženy, natož když se potká s nějakým opravdovým problémem, který musí žena po porodu řešit. Pokud ale okamžiky absolutního smutku střídají i pocity absolutního štěstí, nic nenasvědčuje vážnějším psychickým potížím.

Poporodní splín má jistá specifika. Vedle úzkostí a strachu se totiž objevuje i vnitřní odmítání dítěte, nechuť k fyzickému kontaktu s ním a pak celá řada somatických projevů, například nechutenství, zažívací potíže jako zácpa či průjem, nespavost, náhlé výbuchy vzteku nebo pláče a rovněž přetrvávající přesvědčení ženy, že svou roli matky nezvládá.

Takový stav se může na přechodnou dobu několika dní objevit i u psychicky zcela zdravých žen, často v důsledku těžkého porodu a ztráty většího množství krve. Objeví se ale na velmi krátkou dobu, zpravidla kolem třetího dne po porodu, a odezní během dne či dvou.


Přetrvává-li zhoršený psychický stav a přidá se k němu apatie vůči dítěti, odmítání kojení či jeho zcela mechanické vykonávání, obavy z každého nového dne, strach být s dítětem sama, sebeobviňování
a odpor k vlastnímu tělu, někdy i svalová strnulost, nezájem o sex nebo neschopnost fyzického sexuálního vzrušení a nechutenství hraničící s odmítáním jídla, rozhodně okamžitě vyhledejte odbornou pomoc.  

Každý z výše uvedených projevů je již projevem závažným a neměl by být ignorován. Zhoršený psychický stav je navíc v naší společnosti bohužel stále trochu tabuizován a ne vždy má nejbližší okolí ženy dostatek informací a rovněž lidského pochopení. Přesto se se svým psychickým stavem neskrývejte, nenechávejte to být a vyhledejte odbornou pomoc.

Poporodní splín může zmizet sám od sebe, ale trvá-li celé týdny, mohl by vyústit v další zhoršení psychického stavu s fatálními následky – taková je třeba obávaná laktační psychóza.

Jak na poporodní splín 2

Kam se obrátit?

V celé České republice funguje téměř v každém bývalém okresním městě psychologická poradna, která je zdarma, resp. je hrazena ze zdravotního pojištění. Lze je vyhledat na internetu, často se označují jako psychocentrum nebo přímo psychologická poradna. Nejjistějším postupem je osobní či telefonická konzultace s vaším ošetřujícím gynekologem či praktickým lékařem, kteří vám doporučí, kam se obrátit.

Články k tématu Jak na poporodní splín

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.