8 zásad praní kojeneckého prádla

2. 3. 2021 · 6 minut čtení

 

Vyvářka a žehlení, takový byl po celá léta nutný standard péče o oblečení novorozeňátek a kojenců. Platí taková doporučení i dnes? Jak se změnila péče o kojenecké prádlo ve 21. století, vám poradíme v našem článku Dr. Max BABY.


Zásady praní kojeneckého oblečení

Zásady praní oblečení pro vaše miminko.
Tekuté prací prostředky jsou obecně pro praní kojeneckého oblečení vhodnější.

Nové prádlo vždy vyperte

Vyváření prádla a žehlení každičké textilie bylo dříve samozřejmou součástí péče o miminko, pochopitelně v době látkových plen to bylo nezbytné k udržení hygienického standardu. S příchodem moderních praček, sušiček a jednorázových plen se však mnohé změnilo.

Než zabalíte svůj malý uzlíček radosti do roztomilých miminkovských dupaček, body či šatiček, veškeré oblečení by mělo být před použitím vypráno. Textil v rámci výrobního procesu prochází jak bělením, barvením a často i koncovou apretací pro zamezení pomačkání a zašpinění oděvu. Rovněž pochází z různých částí světa, kde platí odlišné hygienické normy a předpisy pro používání chemikálií. Na novém oblečení mohou také přežívat mikroorganismy a viry, jeho vypráním tak zamezíte i případnému zdravotnímu riziku jako je přenos svrabu či vší.

Při prvním praní si také nezapomeňte přečíst štítek pro péči o prádlo. U nejmenších dětí se zkuste se poohlédnout po oděvech z organické bavlny. Je to dobrý začátek při hledání bezpečného, netoxického oblečení (pro vás i pro životní prostředí). Hledejte také štítek OEKO-TEXT Standard 100, který zaručuje, že oblečení bylo testováno v nezávislé laboratoři a neobsahuje nebezpečné úrovně více než 100 látek, mezi něž patří například těžké kovy, ftaláty či pesticidy.


Využijte současných technologií, vyvářet už nemusíte

Drtivá většina virů a bakterií nepřežije při teplotách nad 60 °C, pokud jsou takové teplotě vystaveny po dobu několika minut až desítek minut. Z tohoto důvodu již není nezbytně nutné prát na teploty 90 °C či 95 °C, které byly dříve doporučované. Nejenom, že se jedná o opatření šetrné k životnímu prostředí, ale snížením teploty praní se také prodlužuje životnost oblečení. Věnujte pozornost doporučením výrobce na cedulce, některé materiály není vhodné prát při vyšších teplotách a mohly by se srazit.

Výjimku však tvoří látkové pleny, takže pokud je používáte, řiďte se instrukcemi výrobce, který může deklarovat právě doporučení k vyvářce.

Vybírejte vhodný prací prostředek

Dětská pokožka je tenčí, zatím nemá plně vyzrálý kožní mikrobiom a nevytváří dostatečné množství ochranného filmu, proto citlivěji reaguje na různé potenciální dráždivé látky či alergeny. V pracích prostředcích se nachází celá řada chemických látek, které mohou po kontaktu s jemnou dětskou pokožkou vyvolat podráždění.

Proto v e-shopu drmax.cz najdete několik druhů pracích prostředků, které jsou určeny pro jemnou dětskou pokožku. Níže vám přinášíme několik tipů:

  • Lovela Baby – tekutý gel na barevné dětské prádlo (vhodný i pro děti a osoby, které trpí alergiemi a atopickým ekzémem)
  • Attitude – prací gel na bílé a barevné dětské prádlo bez parfemace (obsahuje pouze hypoalergenní složky)
  • Feel Eco Baby – prací gel na bílé a barevné dětské prádlo účinný i při nízkých teplotách (prací gel na bílé a barevné dětské prádlo)

Po každém praní vyčistěte pračku a nechte ji proschnout s otevřenými dvířky, aby se v teplém a vlhkém prostředí nemnožily choroboplodné zárodky.

Zvažte použití aviváže

Běžné aviváže a změkčovače prádla obvykle obsahují látky, které mohou jemnou dětskou pokožku v některých případech podráždit. Zejména u dětí s atopických ekzémem či jiným druhem alergie se doporučuje aviváže preventivně vynechat nebo používat výhradně aviváže určené na dětské prádlo.

NÁŠ TIP: Účinným a dokonale přírodním změkčovačem prádla s dobrou snášenlivostí na dětskou (a atopickou) pokožku je obyčejný kuchyňský ocet. Už v dávce 0,04 l (pro představu: velký panák) pomůže změkčit prádlo a vůni prádla ovlivní jen minimálně. Ve vyšších dávkách už může být cítit.



    8 zásad praní kojeneckého prádla.
    Zejména u dětí se sklonem k atopickému ekzému a alergiiím je výběr pracího prášku velmi důležitý.

    Přidejte máchání nebo volte „baby“ program

    Aby bylo možné předejít podráždění pokožky miminka zbytky pracího prášku, je třeba prádlo důkladně vymáchat. S tím obvykle počítají přednastavené programy na praní dětského prádla, někdy označované také jako program pro alergiky, proto je využívejte. Pokud vaše pračka takový program nemá, přidejte navíc jedno máchání prádla.

    Tekuté prací gely se máchají lépe než prášky

    Pamatujte, že tekutý prací prostředek může být vhodnější než práškové složení. Tekuté prací prostředky se obvykle vymáchají úplněji než prášky, což může zanechat šupinky, které by mohly podráždit pokožku kojence.

    Čistěte sušičku

    Sušička je jeden z nejlepších vynálezů posledních desetiletí, již vyprané prádlo vysuší a zbaví prachu a také jej ušetří před „lapáním“ prachu na sušáku. Pokud ale sušičku po každém sušení nevyčistíte a dostatečně nevyvětráte, může se stát líhní pro infekce. Bezvýhradně po každém sušení vyčistěte filtr sušičky.


    Žehlete prádlo alespoň ze začátku

    Alespoň prvních několik měsíců se doporučuje žehlit veškeré prádlo, se kterým přijde miminko do styku. To znamená všechno oblečení, látkové pleny, deky i povlečení a prostěradlo, případně podle instrukcí výrobce, aby nedošlo k poškození látky.

    Žehlení velmi spolehlivě zničí viry a bakterie, a to je pro zdraví dítěte i kondici jeho pokožky důležité. Pokud však perete prádlo na teplotu 60 °C, není žehlení bezpodmínečně nutné pro eliminaci bakterií. Pokud používáte sušičku prádla, pak je také možné žehlení vynechat, ačkoliv alespoň během šestinedělí se doporučuje žehlit.

    Při podráždění změňte prací prostředek

    U dětí se sklonem k suché pokožce nebo atopickému ekzému je zapotřebí pozorně sledovat projevy podráždění pokožky. Příčinou totiž může být právě prací prostředek. Někdy se může stát, že vyzkoušíte několikero pracích prostředků, než najdete ten, který bude pokožce vašeho dítěte vyhovovat. Ale stejně tak se může stát, že příčinou podráždění byla nějaká složka výživy dítěte, nebo u kojených dětí něco ve stravě maminky.

    Podráždění pokožky konzultujte s ošetřujícím pediatrem dítěte nebo lékařem specialistou, ať už dermatologem, nebo alergologem.


    Zvažujete nákup pracího prostředku z lékárny Dr. Max? Po přihlášení na e-shopu www.drmax.cz Vám doručíme zásilku zdarma. Dobře víme, kolik váží taška s nákupem pro miminko.


    Články k tématu 8 zásad praní kojeneckého prádla

    • Těhotenská cukrovka

      Těhotenská cukrovka

      · 4 minuty čtení
      Nepříjemný test po 24. týdnu těhotenství a spousta mýtů kolem, to je těhotenská cukrovka. Co přesně ji způsobuje, jaké k ní máte předpoklady a jak vám může změnit těhotenství, se dozvíte v novém článku. 
    • Přehledné informace k očkování dětí

      Přehledné informace k očkování dětí

      · 7 minut čtení
      Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
    • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      · 6 minut čtení
      Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.