Nepodceňujte pravidelné preventivní prohlídky

2. 7. 2022 · 8 minut čtení

Pro děti bychom udělali vše, ale někdy zanedbáváme péči o své vlastní zdraví. Proč jsou preventivní prohlídky důležité, jak vypadá harmonogram prohlídek u dětí a na jaké prohlídky byste neměli zapomínat vy sami, si přečtěte v novém článku Dr. Max BABY.



Nepodceňujte pravidelné preventivní prohlídky.
Preventivní prohlídky dětí jsou pro nás většinou samozřejmostí, v dospělosti je ale často opomíjíme.

Prohlídky dětí

Do 14 dní od porodu (pokud děťátko nezůstává ještě z nějakého důvodu v péči nemocničních lékařů) by měla proběhnout první prohlídka u pediatra. Během prvního roku jsou prohlídky časté a dále se intervaly mezi prohlídkami prodlužují. V samotné závěru dospívání ještě přichází výstupní prohlídka v 19 letech, kdy si mladý člověk najde svého praktického lékaře a přechází do jeho péče.

Nezapomínejte na prohlídky u zubaře

K preventivním prohlídkám patří rovněž prohlídky u zubního lékaře, které jsou zdravotní pojišťovnou hrazeny 2x ročně. U dětí jsou také velmi časté zubní kazy, u nichž může lékař včasným záchytem zajistit, aby se dále nerozvíjely.

Dívky a gynekologie

Gynekologické vyšetření a následně pravidelné kontroly by měly přijít s první menstruací. Dále pravidelné prohlídky pokračují v ročním intervalu, a to v podstatě nepřetržitě po celý další život. Od 15 let je doporučováno (a hrazeno ze zdravotního pojištění) každoroční cytologické vyšetření ze stěru děložního čípku čili screening nádorů děložního hrdla.



Na jaké preventivní prohlídky máte v dospělosti nárok?
V každém věku lze využít řadu plně hrazených preventivních prohlídek.

Pravidelné preventivní prohlídky u dospělých

Za zanedbávání pravidelných preventivních prohlídek může v některých případech člověk bohužel zaplatit cenu nejvyšší. Dbejte na to, abyste vy i vaši blízcí chodili na doporučené (a pojišťovnou plně hrazené) preventivní prohlídky a tím snížili riziko pozdního odhalení nějakých zdravotních komplikací. Veškeré potřebné informace najdete zde.

Mimo hrazenou prevenci se poslední roky rozšířila nabídka placených preventivních programů zaměřených např. na onkologickou prevenci. I když za takovou komplexní prohlídku vydáte pár tisíc korun, může vám doslova zachránit život. 

Nejlepší prevencí je zdravý životní styl

Zdravý životní styl, tedy rozmanitý a racionální jídelníček s dostatečným příjmem vitaminů a minerálů, příkladná životospráva bez návykových látek a dostatek pohybu, je skvělou prevencí celé řady chorob.

Některá onemocnění si ale nevybírají, proto je vždy nejlepší prevencí kombinace zdravého životního stylu a důsledné lékařské péče.


Na jaké preventivní prohlídky máte nárok?



Články k tématu Nepodceňujte pravidelné preventivní prohlídky

  • Těhotenská cukrovka

    Těhotenská cukrovka

    · 4 minuty čtení
    Nepříjemný test po 24. týdnu těhotenství a spousta mýtů kolem, to je těhotenská cukrovka. Co přesně ji způsobuje, jaké k ní máte předpoklady a jak vám může změnit těhotenství, se dozvíte v novém článku. 
  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.