Pravidla rekonvalescence po nemoci

22. 1. 2021 · 3 minuty čtení

Udržet nemocné dítě doma v klidu a zabavit jej nebývá snadné. Proto jakmile odezní hlavní příznaky, vyráží spousta z nás s dítětem mezi lidi. A náhle se nemoc vrátí jako bumerang. Nedopřáli jsme dítěti dostatečnou dobu na zotavení a příliš brzy jsme oslabenou obranyschopnost dítěte vystavili útoku dalších bacilů. Jak poznat správný čas, kdy je dítě už dostatečně silné, aby se mohlo vrátit ke svým obvyklým aktivitám? Na co klást po nemoci důraz a čeho se vyvarovat?



Jak dlouho rekonvalescence trvá

Obecné pravidlo nám říká, že dítě by po odeznění příznaků mělo zůstat v klidu ještě tak dlouho, jak dlouho trvala nemoc. Delší dobu na zotavení potřebují děti, které měly vysoké horečky, v průběhu nemoci ztratily na váze nebo užívaly antibiotika. Při závažných onemocněních, jako je třeba zápal plic, může být doba nutná na rekonvalescenci třeba i měsíc. V takových případech poradí s dobou potřebnou na zotavení lékař. 

Během rekonvalescence nevoďte děti do dětských kolektivů nebo do uzavřených prostor, kde se vyskytuje velké množství lidí (např. školka, městská doprava, supermarkety, kina…). Tyto prostory jsou špatně větrané, vyskytuje se zde vyšší množství choroboplodných zárodků, což pro dítě znamená snadnější riziko opětovné nákazy.
Pokud dítě již nemá teploty nebo další příznaky, zařaďte do jeho denního režimu krátký pobyt venku na čerstvém vzduchu (v kočárku či na procházce), který pomalu prodlužujte. Vezměte do úvahy venkovní počasí. Nechoďte s dítětem do silného větru, deště, mrazu nebo přílišného tepla. Nejvhodnějším prostředím bývá příroda a čerstvý vzduch. Vhodné je omezit pobyt na přímém slunci, zvlášť v případě předcházející antibiotické léčby. Po nemoci se doporučuje omezit fyzickou námahu, nenechte proto děti jezdit na odrážedle, běhat, skákat na trampolíně apod.


Výživa dětí po nemoci

Během rekonvalescence je zvlášť důležité rovněž dbát na pestrou stravu pro dítě. Omezte podávání jídel s vysokým obsahem nezdravých tuků a cukrů, které obsahují jen malé množství vitaminů a dalších zdraví prospěšné látky (tučné maso, uzeniny, fast food, sladkosti). Dopřejte vašemu dítěti dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, luštěnin a celozrnných výrobků.
Děti jsou v porovnání s dospělými k nemocem náchylnější, jelikož jejich imunitní systém není dozrálý a stále se vyvíjí. Neberte proto nemoci vašich dětí na lehkou váhu. Dopřejte jim dostatečný čas nejen na uzdravení, ale i na zotavení po nemoci, aby mohly být opět zdravé a plné sil a radosti do života.


Vhodné doplňky stravy pro děti v období rekonvalescence:

Dr. Max Betaglukan + vitamin C 245 ml obsahuje vysoce čištěný betaglukan z hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus) doplněný vitaminem C. Vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému, pomáhá snížit míru únavy a vyčerpání, chrání buňky před oxidativním stresem a příznivě ovlivňuje činnost nervové soustavy. Tekutá forma přípravku s příjemnou pomerančovou příchutí je ideální pro děti. Vhodné pro děti od 3 let.

Dr. Max Sinutin Sirup je vícesložkový bylinný doplněk stravy s vyváženým složením bylinných extraktů. Měkýn latnatý, bez černý a tymián obecný přispívají k normální funkci dýchacího systému, napomáhají přirozené obranyschopnosti organismu a normální funkci imunitního systému. Meduňka lékařská má relaxační účinek k usnadnění usínání, a tím přispívá k celkové pohodě organismu. Lípa srdčitá podporuje normální funkci dýchacího systému. Vhodné pro děti od 3 let.

Dr. Max Kids Gummies Airplanes je doplněk stravy ve formě želatinových bonbonů s vyváženou kombinací vitaminů a minerálních látek speciálně určených pro potřeby dětí. Vhodné pro děti od 3 let.


Pokud bývá vaše dítě často nemocné, může být důvodem snížená obranyschopnost. Jak se bránit nástrahám předškolního věku a jak podpořit budování imunity dítěte se dočtete zde.

Články k tématu Pravidla rekonvalescence po nemoci

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.