Co do porodnice? Seznam důležitých potřeb

1. 1. 2024 · 8 minut čtení

Čekáte přírůstek do rodiny a nevíte přesně, co si zabalit do porodnice? Připravili jsme seznam všech důležitých věcí pro vás i pro miminko, které se vám budou v porodnici hodit. Navíc většinu výbavy zakoupíte v lékárnách Dr. Max nebo v e-shopu drmax.cz s dopravou až domů.

Co do porodnice? Seznam důležitých potřeb

Kdy si zabalit věci do porodnice?

Pokud vaše těhotenství probíhá bez problémů a obtíží, stačí se zabalit přibližně 4 týdny před předpokládaným termínem porodu, tedy mezi 35. a 37. týdnem těhotenství. Jistě nic nezkazíte, pokud s přípravami začnete i o něco dříve.

Související kategorie produktů:

Taška do porodnice – co všechno mít s sebou?

Doporučujeme nachystat tašky dvě – jednu menší přímo k porodu a druhou na pokoj pro vás a miminko. Předem si zjistěte, jakou výbavu zabezpečuje vámi zvolená porodnice. Na základě toho by měl vypadat i obsah vašich tašek.

  • Na porodní sál

    V tašce k porodu by neměly chybět tyto položky: poporodní vložky a jednorázová přebalovací podložka (zajistí cestu do porodnice v suchu, zabrání znečištění vozidla), klystýr – výplach těsně před porodem (klysma salinické), tekutiny a hroznový cukr (dodání energie), telefon s nabíječkou, přezůvky, košili k porodu (obvykle ji ale dostanete v porodnici), pyžamo (kvůli kojení je vhodná rozepínací noční košile), teplé ponožky, župan, relaxační hudba…

  • Na oddělení – pro maminku

    Po porodu důkladně pečujte o intimní partie, pro lepší hojení poporodních zranění si nezapomeňte zabalit speciální mýdlo pro intimní hygienu, alespoň 5 jednorázových kalhotek (síťované kalhotky), 2 až 3 balení porodnických vložek, jemný, vícevrstvý toaletní papír či vlhčené ubrousky pro intimní hygienu, mastičku na hemoroidy (pokud vás trápí), 2 ručníky, 2 kojící podprsenky, prsní vložky,hygienické a kosmetické potřeby (zubní kartáček, hřeben, sprchový gel, šampon apod.). Dále si do tašky přibalte cokoliv, co vám zajistí komfort a pohodlí. Pro případ volné chvilky si také můžete vzít knížku či časopis, obvykle se však doporučuje volný čas v porodnici spíš využít ke spánku, odpočinku a tolik potřebné regeneraci po porodu.

  • Na oddělení - pro miminko

    Ohledně oblečení můžete v nemocnici využít místní oblečení pro novorozence anebo si donést vlastní oblečení (dupačky, bavlněnou čepičku, ponožky, bavlněné rukavičky, které ochrání miminko před poškrábáním), plenky pro novorozence, vlhčené ubrousky, jednorázové přebalovací podložky, vatové tamponky a dětský olejíček.
Jaké dokumenty je potřeba připravit?
Kromě věcí souvisejících s porodem si nezapomeňte nachystat i ostatní náležitosti, např. všechny potřebné dokumenty pro vydání rodného listu dítěte. Jedná se o těhotenskou průkazku, kartičku pojištěnce, občanský průkaz, oddací list či notářsky ověřený souhlas s otcovstvím (pokud nejste manželé), prohlášení o jménu miminka a porodní plán (pokud máte). V závislosti na porodnici lze předem vyplnit i některé formuláře, které pak urychlí proces papírování při příjmu na porodní sál. Ověřte, zda není nutné mít s sebou cokoliv dalšího dle pokynů porodnice.
Seznam potřeb do porodnice pro budoucí maminky.
Ne vždy je potřeba veškeré potřeby pořizovat, některé bývají v porodnici zdarma k dispozici. Obecný seznam věcí porovnejte s tím, který vyžaduje vámi zvolená porodnice. Dobrým zdrojem jsou webové stránky porodnic.

Vytvořte si seznam potřebných věcí

Většinu věcí z tohoto seznamu nejspíš doma máte, co doma nenajdete, je třeba pořídit. Vše kromě oblečení máme k dispozici v e-shopu Dr. Max. Projděte si pro inspiraci náš seznam a vytvořte si podle něj ten svůj.

Kojicí podprsenka
Jednorázové porodnické kalhotky
Pohodlná noční košile
Přezůvky, ponožky a plastové pantofle
Župan
Ručníky
Oblečení pro miminko

Hygiena, kosmetika a jiné

Zde je seznam dalších potřeb, které využijete, ať už přímo v porodnici, nebo později doma. Nic zbytečného, nic navíc. I v tomto případě platí, že napříč českými porodnicemi se také liší, co vám přímo v porodnici poskytnou. Někde jsou součástí vybavení pokoje i mycí přípravky pro děťátko, vatičky do uší a přebalovací podložky, jinde nikoliv. Seznam, který jsme připravili, je univerzálním průsečíkem. Vybrali jsme hlavně předměty, které případně využijete i později doma.

Porodnické vložky
Prsní vložky
Mast na bradavky
Mast proti opruzeninám
Klystýr (salinické klyzma)
Hroznový cukr
Čistý líh
Přebalovací podložky
Vlhčené ubrousky
Pleny velikosti 1
Vatičky do uší
Kosmetika pro miminko
Autosedačka

Věci pro osobní potřebu

    Hygiena

  • Zubní kartáček a pasta (ústní voda, mezizubní kartáčky, zubní nit)
  • Hřeben a gumičky do vlasů
  • Pleťový krém
  • Deodorant (optimálně bez parfemace)
  • Sprchový krém, mýdlo pro intimní hygienu
  • Krém či olej na strie (po porodu se pokožka rychle smršťuje a potřebuje adekvátní výživu a péči)
  • Balzám na rty

    Ostatní potřeby

  • Mobilní telefon a nabíječka
  • Peněženka, kreditní karta
  • Doklady (těhotenská průkazka, OP, kopie oddacího listu, potvrzení z matriky, pokud rodiče nejsou manželé, prohlášení o jméně dítěte).
  • Kapesníky
  • Papír a tužka
  • Klíče
  • Knížka, časopis
  • Sluchátka, relaxační hudba

Odjezd z porodnice

Některé věci stačí mít nachystané doma a váš doprovod je přiveze v den odjezdu z porodnice. Jedná se především o oblečení pro vás, pro miminko a autosedačku. Důležité je se řídit aktuálním ročním obdobím. V zimě volte pro miminko více vrstev oblečení (a fusak), v létě stačí méně.

Nejčastější otázky

Jaké doklady potřebujete do porodnice?
Co si naopak do porodnice nebrat?
Mám si zabalit do tašky i jídlo?

Články k tématu Co do porodnice? Seznam důležitých potřeb

  • Těhotenská cukrovka

    Těhotenská cukrovka

    · 4 minuty čtení
    Nepříjemný test po 24. týdnu těhotenství a spousta mýtů kolem, to je těhotenská cukrovka. Co přesně ji způsobuje, jaké k ní máte předpoklady a jak vám může změnit těhotenství, se dozvíte v novém článku. 
  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.