SIDS – syndrom náhlého úmrtí novorozence. Co to je a jak mu předcházet?

13. 6. 2022 · 6 minut čtení

SIDS neboli syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – Sudden Infant Death Syndrom) je stav, kdy miminko ve spánku bez zjevné příčiny přestane dýchat, a pokud se na zástavu dechu včas nepřijde, už se nenadechne nikdy. Ve spolupráci s Nadací Křižovatka jsme pro vás připravili informace, které by o SIDS a jeho prevenci měli vědět všichni nastávající a čerství rodiče.



Syndrom náhlého úmrtí (SIDS) nejčastěji postihuje kojence mezi 2. a 4. měsícem věku.
Syndrom náhlého úmrtí (SIDS) je neočekávaná smrt kojence během spánku bez jasného důvodu.

Jak vzniká SIDS?

Medicína bohužel zatím neví, jak syndrom náhlého úmrtí kojence vzniká. Existují sice jisté rizikové faktory, které zvyšují možnost jeho výskytu, přesto ale může postihnout jakékoliv dítě. Nejzákeřnější na něm je, že přichází během spánku. Dítě nekřičí a o jeho tichém zápasu o život nikdo neví. SIDS postihuje častěji chlapečky než děvčátka a nejčastěji se vyskytuje mezi 2. a 4. měsícem věku dítěte. Ročně v České republice tato tragická událost postihne několik desítek rodin.

Rizikové faktory syndromu náhlého úmrtí novorozence

  • Dítě spí v poloze na bříšku.
  • Matka v průběhu těhotenství kouřila.
  • Matka trpí závislostí na alkoholu nebo drogách.
  • Dítě má nějakou vadu či nemoc plic.
  • Dítě je vystavováno pasivnímu kouření.
  • Dítě bylo předčasně narozené.
  • Dítě mělo nižší porodní váhu (méně než 2 500 g).
  • V rodině se SIDS již vyskytl.

Jak monitor dechu funguje a jak se používá?

Monitor dechu je v prevenci SIDS naprosto zásadní. Všechny ostatní metody mají svůj význam, ale životně důležité je včasné upozornění na zástavu dechu. Dítě totiž přestává dýchat ve spánku, nekřičí, nepláče a rodiče tak mají jen malou šanci zasáhnout. Alarm monitoru dechu se spustí už při 10vteřinové absenci dechu a často samotný ostrý a hlasitý zvuk alarmu dítě vzbudí (doslova k životu). 

Jak monitor dechu funguje a jak se používá?

Používání monitoru dechu je velmi snadné. Snímací desku jednoduše umístíte pod matraci, na které dítě spí. Zde bude snímat vibrace dechu dítěte (je velmi citlivá, takže zaznamená dechovou aktivitu i přes matraci). K podložce je připojen ovládací panel, kde je tlačítko zapnutí/vypnutí, baterie a alarm. Ten se spustí, když po dobu přibližně 10 vteřin nezaznamená dech dítěte. Před zvednutím miminka z podložky vypněte vypínač, jinak se spustí alarm.

Přístroj přiděláte na postýlku nebo jej pomocí prodlužovací šňůry zapojíte ve vedlejší místnosti, kde spíte. Po uložení dítěte zapnete vypínač na přístroji. Každý nádech potvrdí zelená kontrolka bliknutím. V případě, že by došlo k zástavě dechu nebo by dítě dýchalo velmi nepravidelně, začne houkat varovný signál a blikat červená kontrolka. Chůvička vás dokáže upozornit na případné ohrožení života dítěte. Dá vám tak šanci poskytnout mu první pomoc a přivolat lékaře.

Princip používání všech monitorů dechu je stejný, instrukce k používání se však mohou v detailech lišit. Vždy si přečtěte návod k obsluze u svého konkrétního typu monitoru dechu. Používejte pouze monitory dechu, které nesou označení zdravotnická pomůcka.


Monitor dechu je účinným pomocníkem a prevencí syndromu náhlého úmrtí kojenců.
Monitor dechu sleduje dýchání vašeho miminka a v případě nouze vás okamžitě upozorní.

Co dělat, když nastane zástava dechu?

V následujích bodech jsme pro vás shrnuli, jak můžete miminku pomoct při případné zástavě dechu:

  • Pokud dítě nedýchá, musíte jednat rychle a racionálně.
  • Okamžitě zavolejte zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155.
  • Vyprázdněte dítěti ústní dutinu a nos.
  • V poloze na zádech dýchejte do úst i do nosu zároveň zhruba 30 vdechů za minutu, vdechujte však pouze obsah úst, protože dítě má menší plíce.
  • Masírujte srdce stlačením dolního okraje hrudní kosti do hloubky pouze 2–3 cm, u novorozenců s frekvencí přibližně 90 stlačení za minutu a v poměru 3:1 (3 stlačení – 1 vdech). U kojenců v poměru 30:2 (30 stlačení : 2 vdechy).
  • Nejdůležitější je zjistit, že dítě přestalo dýchat! Nepodceňujte prevenci a používání technologií pro včasnou detekci SIDS.
  • Více o rizikových faktorech a samotném SIDS se dozvíte v článku zde a na stránkách SIDS Fórum.

 Další opatření pro snížení rizika syndromu náhlého úmrtí (SIDS):

  • Spánek na zádech je důležitou prevencí SIDS a od dob, kdy pediatři začali doporučovat polohu dítěte na zádech, se výskyt SIDS výrazně snížil. Ukládejte dítě do polohy na zádech, a pokud zjistíte, že se ve spánku otočilo na bříško, změňte jeho polohu. Zejména při rýmě a jiných respiračních obtížích se doporučuje matraci trochu vypodložit, aby byla hlavička dítěte v mírně zvýšené poloze, nikdy však nedávejte dítěti do 1 roku polštář.
  • Zabezpečení postýlky spočívá v odstranění všech možných předmětů, které by mohly ve spánku dítěti zakrýt dýchací cesty. Kromě dítěte v zavinovačce nebo ve spacím pytli by v postýlce nemělo být vůbec nic dalšího. Nanejvýš textilní ochrana vnitřní strany stěn postýlky, která by však měla být vždy spolehlivě připevněna k postýlce.
    To platí i pro případy, že chceme dítě zastínit. Nikdy nepoužívejte žádnou přikrývku hlavy. Vždy vymyslete, jak jinak dítě uložit, aby na něj nesvítilo.
  • Spánek v dětské postýlce v ložnici rodičů je pro uložení dítěte optimální volbou. Nikdy nespěte s dítětem v posteli, hrozí neúmyslné zalehnutí miminka, ale i zamotání dítěte do lůžkovin a následné udušení. Stejně nevhodné je však i uložení dítěte v postýlce v jiné místnosti, kdy by rodiče mohli zaspat krizovou situaci. Navíc spánek ve společné místnosti dítě uklidňuje a rodiče mají možnost děťátko nakrmit nebo pochovat, kdykoliv to potřebuje.
  • Dítě vhodně oblékejte, tj. tak, aby bylo v teple, ale nepřehřívalo se. Přehřátí může být rovněž rizikovým faktorem. Dítě by mělo spinkat v poloze na zádech v samostatné dětské postýlce v dětském spacím pytli.
  • Dudlíky statisticky snižují riziko SIDS. Existuje více teorií, proč tomu tak je. Dítěti dudlík nabídněte, ale pokud ho nebude chtít, nenuťte mu jej.
  • Dodržování nekuřáckého režimu v domácnosti a nekouření v těhotenství – obojí snižuje riziko výskytu SIDS. Nikotin má totiž tlumicí účinek na dýchací soustavu.
  • Optimální teplota na spaní je v rozmezí 16–20 °C, dítě by zároveň mělo být adekvátně oblečené. Známkou nedostatečného oblečení jsou studené ruce a nos, přehřátí zase prozradí červené tvářičky. Poměrně spolehlivým místem pro kontrolu teploty dítěte je zátylek, který je při přehřátí na omak vlhký od potu.
  • Kojení je podle některých vědeckých studií rovněž prevencí SIDS, zejména pro své příznivé účinky na celkový růst a vývoj dítěte.

  • Babysense 1 Pro

    monitor dechu
    Monitor dechu se zvukovým a vizuálním alarmem.
  • 5.0
    (10)
    Pečlivě sleduje dýchání miminka a hlasitě varuje při ohrožení.
  • Babysense 7

    monitor dechu
    Detekuje frekvenci dýchání a na nesrovnalosti upozorňuje alarmem.


    Články k tématu SIDS – syndrom náhlého úmrtí novorozence. Co to je a jak mu předcházet?

    • Těhotenská cukrovka

      Těhotenská cukrovka

      · 4 minuty čtení
      Nepříjemný test po 24. týdnu těhotenství a spousta mýtů kolem, to je těhotenská cukrovka. Co přesně ji způsobuje, jaké k ní máte předpoklady a jak vám může změnit těhotenství, se dozvíte v novém článku. 
    • Přehledné informace k očkování dětí

      Přehledné informace k očkování dětí

      · 7 minut čtení
      Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
    • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      · 6 minut čtení
      Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.