Jaká vyšetření vás čekají během těhotenství?

20. 1. 2021 · 6 minut čtení

Připravili jsme pro vás stručný přehled všech základních vyšetření, která vás během celého těhotenství čekají. Přečtěte si, jaká to jsou.

 



První trimestr – všechno, nebo nic

První tři měsíce probíhají ve znamení překotného vývoje. Z několika buněk na začátku je po 12 týdnech malinkatý človíček. Bohužel je to rovněž období, kdy nejčastěji dochází k samovolnému potratu a je zde také vysoké riziko různých vývojových vad. V prvním trimestru je potřeba zjistit možná rizika co nejdříve, zejména zevrubnou rodinnou anamnézou, na konci prvního trimestru pak komplexním screeningem a vyšetřením krve

Specializovanou péči si zaslouží diagnostika a sledování vícečetných těhotenství. Kvalitní vyšetření ultrazvukem v I. trimestru těhotenství umožňuje stanovit o jaký typ vícečetného těhotenství se jedná a určit tak rizikovost tohoto těhotenství a plán kontrol k zachycení možných odchylek od normálního vývoje.

Hojně diskutované jsou také genetické testy v těhotenství. Na tzv. “genetiku” byste si měla zajít, pokud jste těhotná a starší 37 let nebo se ve vaší či partnerově rodině se vyskytla vrozená vývojová vada nebo nádorové onemocnění v několika generacích. Připlatit si lze např. Panorama test, který má nejnižší falešnou pozitivitu z dostupných screeningových vyšetření nejčastějších chromosomálních vad. Test lze provést od ukončeného 9. týdne těhotenství a volitelně umožňuje zjistit i pohlaví miminka.


První trimestr – seznam vyšetření

  • Vážení, které posléze probíhá při každé návštěvě poradny. Váha těhotné ženy se sleduje především jako možný indikátor preeklampsie. Preeklampsie je onemocnění související s těhotenstvím, při kterém dochází k poškození vnitřní výstelky cév, k následnému vzestupu krevního tlaku, úniku bílkovin do moči a rozvoji otoků horních i dolních končetin. Nepodceňujte pravidelné kontroly u lékaře, který známky preeklampsie dokáže odhalit. Ochráníte tak sebe i své miminko. Více o preeklampsii si můžete přečíst zde.
  • Celková anamnéza ženy a její rodiny, při níž se zjišťuje komplexní zdravotní stav ženy – historie případných onemocnění, operací, krevních transfúzí, případných předchozích těhotenství, potratů či porodů – i rodinná anamnéza, zejména ve vztahu k výskytu vážných onemocnění, ať už metabolických, onkologických, nebo endokrinologických, jako je diabetes či nemoci štítné žlázy.
  • Odběr krve se provádí ke zjištění několika parametrů důležitých pro celý průběh
    těhotenství – krevní skupiny, Rh-faktoru, krevního obrazu, hladiny krevního cukru, protilátek proti HIV, syfilidě a hepatitidě (žloutence) typu B.
  • Vyšetření moči, které ostatně probíhá při každé návštěvě poradny, sleduje především hladinu bílkovin a glukózy (cukru) v moči. Zvýšená hladina cukru může zavčas indikovat těhotenskou cukrovku, zvýšená hladina bílkovin zase zánět v těle nebo obávanou preeklampsii.
  • Gynekologická prohlídka probíhá vnitřním ultrazvukovým (sonografickým) vyšetřením při každé návštěvě, v prvním trimestru se dělá vždy také kolposkopie (vyšetření děložního čípku) a onkologická cytologie (metoda odhalující přednádorové a nádorové stavy děložního čípku).
  • První velký screening se provádí po 12. týdnu těhotenství a završuje tak první trimestr. Tento test má dvě části:
  1. Krevní test, který může ukázat na riziko některých vývojových vad.
  2. Ultrazvukový screening, který zkoumá srdeční činnost plodu, jeho velikost, uložení v děloze a další parametry. I pomocí ultrazvuku lze odhalit podezření na některé vývojové vady. Pokud souhrnné výsledky obou částí vyšetření potvrdí podezření na možnou vývojovou vadu, pokračuje se dalšími vyšetřovacími metodami. 

Druhý trimestr – pozvolné tempo

Mezi 14. a 28. týdnem těhotenství obvykle dochází ke zklidnění těhotenských nevolností, ale zároveň ještě nepřicházejí obtíže „velkého bříška“ spojené s únavou a nemotorností nebo bolestí zad. Frekvence návštěv gynekologa se při standardním průběhu těhotenství redukuje na jednu návštěvu za 4–6 týdnů.

Vyšetření ve 2. trimestru:

  • Odběr krve pro vyšetření krevního obrazu.
  • Biochemický sérologický krevní test zkoumá odchylky v hladině hormonů produkovaných placentou, které mohou ukázat na některé možné vývojové vady.
  • Další „velký“ ultrazvuk se provádí kolem 20. týdne a zkoumá především velikost plodu, množství plodové vody a uložení placenty, rovněž také některé fyzické znaky různých vývojových vad.
  • Mezi 24.–28. týdnem těhotenství se provádí test na těhotenskou cukrovku neboli orální glukózový toleranční test (OGTT), který odhalí případnou těhotenskou cukrovku, jinými slovy gestační diabetes, kdy zvýšená hladina cukru v krvi proniká přes placentu k dítěti, kde dlouhodobě zvyšuje hladinu krevního cukru. To vede k vyšší porodní váze dítěte, které pak mívá vyšší riziko rozvoje diabetu v dospělosti a někdy také dílčí poruchy intelektových funkcí.

Včasnou diagnózou a léčbou se hladiny krevního cukru normalizují a ke komplikacím těhotenství a porodu nedochází. Proto se vyšetření provádí u všech těhotných žen. Těhotenská cukrovka v drtivé většině případů přirozeně odezní během šestinedělí.


Třetí trimestr – příprava na finále

Ve třetím trimestru už se dítěti dovyvíjejí vnitřní orgány, zejména dochází k zásadnímu vývoji plic a v kostní dřeni se začínají tvořit červené krvinky. Miminko také roste a sílí. Pozornost se přesouvá spíše k očekávanému porodu. A přibývá také vyšetření, která by mohla odhalit blížící se komplikace. Návštěvy u lékaře jsou rovněž častější. Do 32. tt každé 3 týdny, další vyšetření pak ve 34. a 36. týdnu a v posledním (devátém) měsíci těhotenství pak každý týden. Co se zjišťuje?

Vyšetření ve 3. trimestru:

  • Třetí „velký“ ultrazvuk se dělá kolem 28. tt. Opět se sleduje velikost dítěte, jeho poloha v děloze, uložení placenty, ale také možné fyzické znaky vývojových vad (například
    u některých neurologických onemocnění mohou být patrné nezvyklé polohy rukou a nohou atp.).
  • Kardiotokografie, lidově „monitor“ nebo „ozvy“, je vyšetření, které v posledních 4 týdnech před porodem probíhá každý týden. Trvá v průměru 20 minut, kdy žena má zvenčí na bříšku umístěné snímače, které zaznamenávají děložní činnost a srdeční ozvy dítěte. Stejný přístroj se pak objeví i během porodu.
  • Přítomnost streptokoka se zjišťuje většinou kolem 34. tt, a to proto, že by mohl infikovat novorozence při průchodu porodními cestami. Zjištěná streptokoková infekce se zpravidla řeší antibiotickou léčbou.

Mimo screeningový ultrazvuk můžete absolvovat také 3D/4D ultrazvuk, který pořídí reálné fotografie nebo videozáznam vašeho miminka přímo z bříška. 3D/4D ultrazvuk není hrazen ze zdravotního pojištění a nejvhodnější období pro provedení je mezi 24. a 28. týdnem těhotenství.

Co znamená vyšetření navíc?
Může se stát, že kterékoliv z výše popsaných vyšetření podnítí podezření na některou vývojovou vadu nebo jinou komplikaci těhotenství. V takovém případě váš ošetřující gynekolog zařídí (či sám provede) další vyšetření. 

Další standardní vyšetření v těhotenství

Prohlídka u praktického lékaře
Zkonzultujte se svým gynekologem termín návštěvy u praktického lékaře ohledně preventivní prohlídky. Váš ošetřující praktický lékař vám do těhotenské průkazky zapíše všechny důležité informace, např. prodělané nemoci. Někteří praktičtí lékaři při té příležitosti natočí budoucí mamince i EKG.

Prohlídka u zubního lékaře
Těhotné ženy mají nárok na preventivní prohlídku u zubního lékaře hrazenou zdravotní pojišťovnou dvakrát do roka. Využijte této možnosti, ať vám nepříjemná bolest zubů nezkazí dny s miminkem.

Jak přesně bude porod probíhat, se bohužel nedá přesně předvídat. Rozhodně ale můžete podniknout několik přípravných kroků, které vám během porodu pomohou. Přečtěte si o nich v novém článku zde. 

Články k tématu Jaká vyšetření vás čekají během těhotenství?

  • Kojení

    Kojení

    · 7 minut čtení
    Setkání s novorozencem v člověku pokaždé vyvolává přirozenou touhu chránit ho a poskytnout mu tu nejlepší možnou péči. Jedním z klíčových faktorů, které život nově narozeného dítěte ovlivňují nejzásadněji, je kojení. V čem je tak jedinečné a jaké největší výhody přináší? Odpovědi nejen na tyto otázky jsme pro vás připravili v přehledném článku.
  • Jak se mění pleť v těhotenství

    Jak se mění pleť v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Kolísání hladiny hormonů v těle během těhotenství ovlivňuje kondici vaší pleti. Jak se vaše pokožka promění a co s tím? Zjistěte, kam můžete zajít na bezplatnou diagnostiku pleti a jak vám to může pomoci.
  • Jak na bolesti v těhotenství

    Jak na bolesti v těhotenství

    · 3 minuty čtení
    Ačkoliv je těhotenství krásnou etapou v životě ženy, může s sebou přinášet i řadu velmi nepříjemných okamžiků, jako například bolesti zad, únavu nebo svalové napětí. Připravte se předem a zařiďte si během těhotenství co možná největší pohodlí.