Batátové kari s červenou čočkou

Sladké brambory alias batáty dnes běžně koupíte v obchodech a díky svému všestrannému použití se stávají oblíbenou alternativou „obyčejných“ brambor. Vyzkoušejte je na indický způsob s kari a červenou čočkou.

Batátové kari s červenou čočkou

⏳ Doba přípravy: 45 min

Ingredience na 4 porce:

✔️ 250 g červené čočky (v suchém stavu)

✔️ 400 g batátů

✔️ 250 g brokolice

✔️ 200 g rajčatového pyré

✔️ 150 g mrkve

✔️ 140 g cibule

✔️ 60 g jarní cibulky

✔️ 30 g červené kari pasty

✔️ 18 g zázvoru

✔️ 2 stroužky česneku

✔️ 10 ml řepkového oleje

✔️ šťáva z limetky

✔️ hrst čerstvého korinadru

✔️ citronová tráva, římský kmín, chilli

Postup přípravy:

Cibuli si očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme na troše oleje, po chvíli přidáme i na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájený zázvor. Přidáme kari pastu, citronovou trávu, chilli
a římský kmín. Poté vložíme na kostky nakrájené oloupané batáty a na půlkolečka nakrájenou mrkev a restujeme.

Po chvíli podlijeme vodou nebo vývarem, vmícháme rajčatové pyré a dusíme pod pokličkou cca 10–15 minut. Poté přisypeme propláchnutou červenou čočku, růžičky brokolice a dusíme dalších cca 10 minut do změknutí.

V závěru dle potřeby dochutíme solí a limetkovou šťávou a před podáváním přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dle chuti i čerstvý koriandr nebo petrželku. Pokud bychom chtěli zvýšit podíl bílkovin, lze přidat např. libové maso, krevety nebo tofu.


Nutriční hodnoty na 1 porci:

1 560 kJ, 62 g sacharidů, 21 g bílkovin, 5 g tuků, 17 g vlákniny, 18 g cukrů, 2 g nasycených mastných kyselin, 1 g soli

 

Přejeme dobrou chuť! 

Sledujte nás na facebooku