Bramborák pečený v troubě

Tento recept je v některých českých a moravských regionech známý jako sekanice a tradičně se připravuje ve velikonočním období, někdy se do těsta přidávají také sekané kopřivy – i ty můžeme doporučit, pokud je natrháte v neznečištěné lokalitě.

bramborák pečený v troubě

Bramborák pečený v troubě

⏳ Doba přípravy: 60 min

Ingredience na 8 porcí:
✔️ 860 g brambor
✔️ 4 vejce
✔️ 100 g šunky nejvyšší jakosti
✔️ 60 g celozrnné ječné mouky
✔️ 20 g česneku
✔️ 5 ml řepkového oleje
✔️ Sůl, pepř, majoránka
 
Postup přípravy:
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno (pokud máme radši hrubší strukturu, můžeme část brambor nastrouhat nahrubo). Z brambor vymačkáme co nejvíce přebytečné vody, přidáme vejce, prolisovaný česnek a pokrájenou šunku nebo libové uzené. Zahustíme moukou (můžeme použít pšeničnou nebo například ječnou) a ochutíme majoránkou a solí. V případě potřeby přidáme více mouky. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem (může být i ve větší vrstvě). Pokud bychom chtěli klasičtější bramboráky, tak můžeme vytvořit z těsta na plechu tenčí placky. Povrch postříkáme trochou oleje (nejlépe funguje olej ve spreji) a pečeme při 170 stupních cca 45 minut. Pokud máme tenčí bramboráky, tak dobu pečení zkrátíme.

Nutriční hodnoty na 1 porci:
710 kJ, 24 g sacharidů, 9 g bílkovin, 4 g tuků, 2,4 g vlákniny, 1,5 g cukrů, 1,1 g nasycených mastných kyselin, 0,9 g soli

 
Přejeme dobrou chuť!

DALŠÍ ČLÁNKY

Sledujte nás na facebooku