Celozrnné tvarohové buchty

Tradiční české buchty jsou pro diabetika obvykle zapovězené. Ale v dnešní době díky chytrým alternativám různých diabeticky problematických přísad, můžete upéct zdravější verzi buchet. I Honza málem králem by si dal!

Celozrnné tvarohové buchty

Celozrnné tvarohové buchty

⏳ Doba přípravy: 120 min

Ingredience na 18 porcí (malých buchet):

Těsto:
✔️ 250 g špaldové celozrnné mouky
✔️ 120 ml polotučného mléka
✔️ 30 ml řepkového oleje
✔️ 25 g cukru
✔️ 20 g droždí
✔️ 1 žloutek
✔️ špetka soli, vanilka

Náplň:
✔️ 220 g hrudkovitého tvarohu
✔️ 1 žloutek
✔️ 12 g čekankového sirupu
✔️ 30 g rozinek
✔️ 30 ml rumu
✔️ citronová kůra
✔️ trochu žloutku na potření
 
Postup přípravy:
Droždí rozdrobíme, přidáme lžíci cukru a vymícháme. Přidáme mírně ohřáté mléko a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy dáme mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilku a promícháme. Přidáme jeden žloutek, olej a kvásek. V robotu (nebo ručně) důkladně vypracujeme těsto a necháme zakryté na teplém místě cca hodinu kynout.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh si smícháme s jedním žloutkem, osladíme čekankovým sirupem a přidáme rozinky, které si předem naložíme do rumu, dle chuti přidáme citronovou kůru.

Nakynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozválíme a nakrájíme na čtverce (cca 5x5 cm). Na každý čtverec vložíme náplň a zabalíme. Buchty skládáme do vymazaného (nebo papírem vyloženého pekáče) vedle sebe. Buchty potřeme rozšlehaným žloutkem, aby se nám neslepily. Necháme ještě cca 20 minut vykynout. Buchty pečeme při 170 stupních cca 30 minut. Pokud by nám buchty připadaly málo sladké, můžeme lehce pocukrovat.

Nutriční hodnoty na 1 porci (1 malá buchta):
440 kJ, 14 g sacharidů, 5 g bílkovin, 3 g tuků, 1,7 g vlákniny, 3,5 g cukru, 0,7 g nasycených mastných kyselin, 0 g soli
 
 
Přejeme dobrou chuť!

DALŠÍ ČLÁNKY

Sledujte nás na facebooku