Diabetes: Kdy jíst a jak jídlo rozdělit?

8. 2. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 4 minuty čtení

Nejlepší je jíst pravidelně každé 3 hodiny. Nezapomínat na snídani, na svačiny mezi hlavními jídly a také na druhou večeři. Tím si tělo zvykne na pravidelný přísun živin a nebude tolik kolísat hladina krevního cukru. Nemělo by docházet k hladovění ani přejídání. Dieta nemusí být drastickou změnou jídelníčku. Může se jednat o změny postupné a zdánlivě drobné, které však mají veliký význam pro zdraví diabetika. Velmi jednoduše lze vyměnit méně vhodné potraviny za vhodnějš



Ovoce a zeleninu je nejlepší jíst v čerstvém stavu. Je doporučována příprava jídel vařením, dušením a pečením. Při smažení se do jídla dostává mnoho tuku. To může zhoršit srdečněcévní onemocnění.

Diabetes jídlo

 

Méně vhodné potravinyVhodnější potraviny
bílé pečivo, veka, světlý chléb, mouka, sladké pečivo, dorty, zákuskychléb tmavý, celozrnný, žitný, ječný
těstoviny, houskové knedlíky, bramborové knedlíkybrambory, bramborová kaše, rýže, vařené luštěniny
banán, švestky, hrušky, hroznové víno, višně, třešně, ryngle, broskvejablko, grep, citron, rybíz, kiwi, pomeranč, mandarinka, jahody, meruňky, borůvky, meloun
tučná a uzená masa, tučné uzeninykráličí, kuřecí, libové hovězí, libové vepřové, telecí, srnčí, filé, méně tučné ryby, občas libové uzeniny, šunka
plnotučné mléko, šlehačka, smetana, zakysaná smetananízkotučné mléko, zakysané mléko, kefír
sýry obsahující na 40 % tuku, tučný tvaroh, uzené sýry, slazené jogurtynízkotučné sýry do 30 %, nízkotučné bíléjogurty, nízkotučný tvaroh
vejcebílek
sádlo, slanina, špek, škvarky, šlehačka, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, máslorostliné ztužené tuky, olej slunečnicový, sójový, kukuřičný, olivový, řepkový
slazené nápoje, džusy, tvrdý alkoholčistá voda, voda s citronem, stolní vody bez příchuti, minerálky, bylinné čaje dle zdravotního stavu, nealkoholické pivo a káva (přiměřeně)
cukrnáhradní neenergetická sladidla

 


Diabetická dieta je z větší části založena na kontrole množství přijatých sacharidů. Toto množství se může lišit podle tělesné konstituce, aktuálního zdravotního stavu a pohlaví. Proto je vhodné se poradit s lékařem nebo nutričním terapeutem o optimálním typu diety. Kolik sacharidů je obsaženo v jednotlivých druzích potravin, ukazuje následující tabulka.

Obsah sacharidů v některých potravinách (10 g sacharidů obsahuje)

130 g celeru
300 g chřestu
120 g mrkve
300 g ředkviček
300 g hlávkového zelí

180g zelených fazolek
150 g kapusty
250 g zelené papriky
120 g červené řepy
250 g kyselého zelí

350 g čerstvých hub
200 g kedlubny
120 g pórku
300 g špenátu
400 g i více salát. okurek

70 g zeleného hrášku
250 g květáku
250 g rajčat
200 g červeného zelí
400 g i více salátu

50 g ananasu
80 g broskví
60 g hrušek
100 g mandarinek
60 g nektarinek
50 g černého rybízu
60 g hroznového vína

120 g angreštu
80 g brusinek
70 g jablek
70 g malin
70 g ostružin
60 g rynglí
70 g višní

40 g banánů
120 g citronů
120 g jahod
160 g melounu
90 g pomerančů
60 g švestek

80 g borůvek
100 g grepů
90 g kiwi
80 g meruněk
70 g červeného rybízu
60 g třešní

20 g dalamánku
25 g pšeničnožitného chleba
40 g vařených těstovin
15 g suchých krup
45 g vařené čočky
50 g vařených fazolí
20 g sójové mouky
50 g brambor

20 g housky
15 g křehkého chleba
15 g syrové rýže
15 g suché pohanky
15 g suchého hrachu
10 dkg sucharů
35 g bramborových knedlíků
40 g bramboráku

20 g běžného chleba
10 g kukuřičného chleba
40 g vařené rýže
15 g suchých jáhel
40 g vařeného hrachu
15 g mouky
20 g houskových knedlíků
20 g brambůrků

25 g grahamového chleba
15 g suchých těstovin
15 g pšeničných vloček
15 g suché čočky
15 g suchých fazolí
15 g pudinkového prášku
35 g hranolků

100 ml jablečného džusu 100 %
50 g sladkého jablkového kompotu
150 ml bílého jogurtu
200 ml kysané smetany

300 ml rajčatového džusu 100%
15 g slaných krekrů
120 ml ovocného jogurtu

40 g džemu dia
50 g oříšků
500 ml kefíru

200 g kompotu dia
200 ml mléka
40 g smetany v prášku

Uvedené hodnoty obsahu sacharidů jsou pouze orientační. Jejich přesné množství je uvedeno na obalech konkrétních surovin.

Takzvané „diabetické“ nebo „dia“ potraviny, které lze zakoupit v obchodech, obsahují energetickou hodnotu, sacharidy i tuky prakticky ve stejném množství jako potraviny normální. Jejich konzumace se proto také musí započítávat do energetické hodnoty jídelníčku. Pro diabetiky nejsou tyto potraviny nezbytné. Výrobky s označením „dia“ navíc mnohdy svádějí ke konzumaci většího množství.

Články k tématu Diabetes: Kdy jíst a jak jídlo rozdělit?

  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
  • Co znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora