Akutní komplikace diabetu – hypoglykémie a hyperglykémie

8. 2. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 3 minuty čtení

Diabetes je celoživotní onemocnění, které vyžaduje velmi pečlivou kontrolu a péči. Bez správné léčby může dojít k řadě závažných komplikací. Ty lze rozdělit do dvou základních skupin: akutní – krátkodobé a chronické – dlouhodobé.



Komplikace diabetu

Akutní komplikace diabetu

Akutní lehčí komplikace prožívá každý diabetik relativně často, nelze se jim zcela vyhnout. Cílem léčby diabetu je však akutním komplikacím v rámci možností předcházet, a pokud se vyskytnou, umět je rychle a účinně řešit. Mezi akutní komplikace diabetu se řadí hyperglykémie, hypoglykémie a ketoacidóza.

Hypoglykémie

Hypoglykémie je nízká hladina krevního cukru pod normální hodnoty u zdravých lidí, tedy pod 3,3 mmol/l. Hypoglykémie vzniká při nadbytku inzulínu v těle a/nebo nedostatku glukózy, podáním příliš vysoké dávky inzulínu nebo jiných léků určených k léčbě diabetu. Nízká hladina glukózy nastává i v důsledku opomenutí dávky jídla, pití alkoholu, při stresu nebo při intenzivní fyzické námaze. 

Podle závažnosti se může hypoglykémie rozdělit na lehkou, středně těžkou, těžkou a kóma. Lehkou a středně těžkou hypoglykémii může pacient zvládnout sám bez pomoci druhé osoby. Při těžké hypoglykémii vyžaduje pomoc a při ztrátě vědomí je často zapotřebí hospitalizace.


Jak se hypoglykémie projevuje?

  • bušení srdce
  • pocení, neklid
  • bledost
  • pocit hladu
  • slabost
  • závrať
  • třes
  • poruchy orientace
  • špatná koncentrace a koordinace
  • rozostřené vidění
  • poruchy vědomí až bezvědomí

Jaká je první pomoc při hypoglykémii?

První pomocí při hypoglykémii je podání jednoduchého cukru třeba hroznového cukru, který se rychle vstřebá. Ten by měl nosit každý diabetik u sebe pro případ potřeby. Jako první pomoc při hypoglykémii je také možné pacientovi podat sladký nápoj. Pokud je pacient v bezvědomí, je nutné zavolat rychlou záchrannou službu.


Hyperglykémie

Hyperglykémie znamená zvýšení cukru v krvi nad normální hodnoty u zdravých lidí, tedy nad 7,0 mmol/l. Typické příznaky hyperglykémie se však mnohdy projevují až od hodnot 10–15 mmol/l. Glykémii 15–20 mmol/l považujeme za akutně nebezpečnou, protože může vést k většímu odvodnění organismu a k život ohrožujícímu okyselení krve – ketoacidóze. Hyperglykémie vzniká v důsledku nesprávného podání inzulínu, malou dávkou nebo úplným vynecháním inzulínu či jiných léků k léčbě diabetu. Mezi další spouštěče patří stres, infekční onemocnění nebo i závažné chybování při dietě.

Jak se hyperglykémie projevuje?

K méně nápadným příznakům hyperglykémie patří celková únava, u starších lidí budí dojem až pokračující sklerózy. Typický je častý výskyt infekcí – zejména plísňových, kožních hnisavých procesů a močových infekcí. Při hyperglykémii dochází také často k celkové slabosti a bolestem hlavy. Příznaky rozvíjející se těžké hyperglykémie jsou velká žízeň, sucho v ústech a časté močení. Následkem častého močení dochází k odvodnění, kůže je suchá a teplá. Pokračující hyperglykémie je již spojena se vzestupem ketolátek. Projevuje se nechutenstvím, nevolností až pocitem na zvracení, někdy i bolestmi břicha. Při hrozícím bezvědomí je dech cítit výrazně po acetonu, dýchání se prohlubuje a následně dochází k bezvědomí a křečím.

Komplikace diabetu 2

Jaká je první pomoc při hyperglykémii?

U příznaků těžké hyperglykémie je potřeba ihned glukometrem zkontrolovat, že je glykémie skutečně vysoká – většinou nad 15 mmol/l. Pokud se glykémie blíží 20 mmol/l nebo jsou přítomny typické příznaky, je vhodné testovacím proužkem ověřit přítomnost ketolátek v moči. V každém případě je nutné pít dostatek tekutin, nejlépe minerální vody, a podle potřeby přidat inzulín, pokud je jím pacient léčen. Pokud se nedaří glykémii snížit a u pacienta se projevují poruchy vědomí nebo je v bezvědomí, je nutné zavolat rychlou záchrannou službu.

Články k tématu Akutní komplikace diabetu – hypoglykémie a hyperglykémie

  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
  • Co znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora