Rajčatovo-bazalková pomazánka z pohanky

26. 7. 2022 · 1 minuta čtení

Také vám dokáže zvednout náladu něco tak jednoduchého, jako je vůně domácí pomazánky a zvuk křupavého celozrnného pečiva? Mrkněte na náš další recept, ve kterém využijeme všestrannosti pohanky a prověřené kombinace rajčat s bazalkou.



Rajčatovo-bazalková pomazánka z pohanky

Rajčatovo-bazalková pomazánka z pohanky

⏳ Doba přípravy: 40 min

Ingredience na 4 porce:

✔️ 90 g pohanky (v suchém stavu)

✔️ 40 g sušených rajčat

✔️ 50 g žervé

✔️ hrst čerstvé bazalky


Postup přípravy:

Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou zhruba v poměru 1 díl pohanky a 1,5 dílu vody (pro lepší chuť ji můžeme zalít vroucím vývarem). Necháme pod pokličkou cca 20 minut nabobtnat.

Hotovou pohanku necháme vychladnout, přidáme sušená rajčata, čerstvou bazalku a žervé a rozmixujeme dohladka. Dle potřeby dochutíme, ale vzhledem k výrazným chutím ingrediencí to ani není potřeba. Podáváme s celozrnným pečivem a můžeme dozdobit čerstvými rajčátky a bazalkou.

Přejeme dobrou chuť! 

Nutriční hodnoty na porci:

530 kJ, 19 g sacharidů, 5 g bílkovin, 3 g tuků, 3,5 g vlákniny, 3 g cukrů, 2 g nasycených mastných kyselin, 1 g soli


Články k tématu Rajčatovo-bazalková pomazánka z pohanky

  • Mnoho lidí si myslí, že diabetici musí ze svého jídelníčku zcela vyloučit sacharidy. Není ale cukr jako cukr. Které typy sacharidů tedy při cukrovce omezit či úplně vynechat a kterých se naopak bát nemusíte? A jak celkově upravit diabetický jídelníček?
  • Zeleninové jednohubky

    Zeleninové jednohubky

    · 1 minuta čtení
    Pořádáte menší oslavu, čekáte hosty, nebo jen chcete nějaké zobání k večernímu filmu? Mrkněte na náš tip na zeleninové jednohubky. Tuto jednoduchou, křupavou a osvěžující svačinku zejména v teplých dnech ocení nejen diabetici, ale i vaši všežraví přátelé.
  • Rýžové placičky s tuňákem a olivami

    Rýžové placičky s tuňákem a olivami

    · 1 minuta čtení
    Naše rýžové placky s tuňákem a olivami potěší každého, kdo hledá lehký, jednoduchý a osvěžující oběd nebo svačinu. Pohladíte své chuťové pohárky a přitom vám z nich nebude těžko, navíc tak můžete výborně spotřebovat zbytky uvařené rýže.