Zeleninový boršč

Boršč je polévka z červené řepy a zelí, velmi tradiční a typické jídlo ve východní Evropě. Obvykle recept obsahuje i maso a s ním i dost tuku, my vám dnes představíme bezmasou variantu, která je pro diabetický jídelníček příznivější.

zeleninový boršč

Zeleninový boršč

⏳ Doba přípravy: 50 min

Ingredience na 6 porcí:

✔️ 600 g červené řepy
✔️ 500 g brambor
✔️ 300 g bílého hlávkového zelí
✔️ 200 g cibule
✔️ 180 g rajčat
✔️ 160 g celeru
✔️ 160 g mrkve
✔️ 1250 ml hovězího (nebo zeleninového vývaru)
✔️ 12 ml řepkového oleje
✔️ Sůl, bobkový list, nové koření, celý černý pepř, čerstvý kopr
✔️ Zakysaná smetana nebo jogurt
 
Postup přípravy:
Řepu si předem upečeme nebo předvaříme (nebo použijeme již předvařenou řepu). Zbylou zeleninu si oloupeme, očistíme a omyjeme. Cibuli si nakrájíme na drobno a orestujeme v hrnci na troše řepkového oleje. Po chvíli přidáme i na kostky nakrájenou mrkev a celer. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a restujeme. Dle potřeby osolíme a zalijeme vývarem. Přidáme i pokrájené oloupané brambory a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut, poté přidáme oloupanou na kostky nakrájenou řepu, rajčata (můžeme předem spařit a oloupat, ale není to nutné) a pokrájené zelí. Vaříme ještě cca 10 minut, dokud nejsou brambory a všechna zelenina měkké. Dle potřeby dochutíme a před podáváním můžeme přidat trochu zakysané smetany nebo jogurtu a ozdobíme čerstvým koprem. Pokud bychom chtěli mít polévku jako plnohodnotné jídlo, přidáme i libové maso.

TIP: Volte zakysanou smetanu s nižším obsahem tuku nebo ji nahraďte bílým jogurtem.


Nutriční hodnoty na 1 porci:
950 kJ, 31 g sacharidů, 7 g bílkovin, 7 g tuků, 8 g vlákniny, 13 g cukru, 2 g nasycených mastných kyselin, 1 g soli

 
Přejeme dobrou chuť!

DALŠÍ ČLÁNKY

Sledujte nás na facebooku