6 tipů na jednoduchou snídani pro diabetika

První věc, co po ránu sníme, nastartuje náš metabolický rytmus a dodá nám po lačné noci energii na nejproduktivnější část dne. Ne nadarmo se tak o snídani říká, že je nejdůležitějším jídlem.

dia_snidane

Pokud jste diabetici, toto pořekadlo pro vás platí dvojnásob. Obecně by snídaně měla tvořit přibližně čtvrtinu denního energetického příjmu a měla by být pestrá a co nejvyváženější z hlediska kombinace ovoce, zeleniny, pečiva, bílkovin a mléčných výrobků.

Přestože je čas po probuzení pro mnoho lidí pevně daným rituálem, ideální je snídani pravidelně obměňovat. Zaručíte tak, že v průběhu času vaše tělo dostane co nejvyšší podíl různých živin a zároveň váš metabolismus zůstane aktivní. Přinášíme vám proto šest tipů na různé dia snídaně, které zasytí, potěší, nezaberou moc času na přípravu a můžete je v průběhu týdne či měsíce prostřídat.

  • Zeleninová omeleta

Vejce jsou důležitou součástí jídelníčku a omeleta je přitom záležitostí pár minut. Můžete ji naplnit téměř čímkoliv – ideálně bezškrobovou zeleninou, jako je třeba brokolice, špenát, rajčata nebo paprika. Pokud máte chuť na obzvlášť vydatnou snídani, lze přidat i kousek libové šunky, nejlépe drůbeží.

  • Jogurt nebo cottage sýr s ovocem

Jogurt řeckého nebo skandinávského typu je nejlepší volbou pro svůj vysoký obsah bílkovin. Zpomaluje tak růst krevního cukru. Doporučujeme jeho kombinaci s ořechy a nízkosacharidovým ovocem, např. lesními plody. Cottage sýr je pak alternativou pro ty, kterým již jogurt „leze krkem“. Skvělá je jeho kombinace s broskvemi a pistáciemi.

  • Ovesné vločky nasladko

Tato snídaně je právem celosvětový hit, diabetici si však musí dávat pozor na použité ingredience. Sladké chuti dosahujte výhradně použitím ovoce a vyvarujte se instantních kaší. Volte ideálně celozrnné vločky s vysokým obsahem vlákniny. Pro extra porci bílkovin pak doporučujeme pokrm posypat ořechy. Navíc pokud se vám ráno vločky nechce připravovat, můžete 4 lžíce vloček přes noc naložit do dvojnásobku nízkotučného mléka (nebo lze použít rostlinné mléko) a do rána máte v lednici krásně krémovou ovesnou kaši!

  • Ovesné vločky naslano

Sladkou verzi ovesné kaše zná snad každý, ale co takhle vločky na slaný způsob? Použít můžete třeba zbytky kuřete od večeře, rajčata, houby, trochu olivového oleje a máte k snídani krásné ovesné rizoto!

  • Avokádové toasty

Avokádo je v módě – toto ovoce s nízkým obsahem cukrů a vysokým obsahem zdravých tuků se dá použít prakticky kdekoliv. Proč tedy ne k snídani? Opečený celozrnný chléb, navrch s rozmačkaným avokádem, vařeným vejcem nebo šunkou a jarní cibulkou či řeřichou je svěží snídaní, která uspokojí téměř každého.

  • Borůvkovošpenátové smoothie

Zeleninovoovocná smoothie jsou skvělou variantou lehké snídaně zejména pro horké dny. Kombinace špenátu a borůvek je zdravá a přitom chuťově vynikající. Stačí rozmixovat pár borůvek, hrst špenátu, půl banánu, 150 ml nízkotučného nebo mandlového mléka a snídaně je na světě! Vlákninu a omega-3 mastné kyseliny si pak můžete dopřát například přidáním lněného nebo chia semínka.

Věříme, že vás naše nápady zaujaly a inspirovaly. Hlavně si však zapamatujte: diabetická dieta nemusí znamenat nudnou snídani. Ba naopak, při dodržení pravidel můžete o to víc zapojit kreativitu.

Přejeme vám dobrou chuť a úspěšný vstup do nového dne!