Jídelníček v těhotenství

Kterým potravinám se během těhotenství raději zcela vyhnout a jak nenabírat zbytečná kila navíc? Kolik tekutin je v těhotenství potřeba a kolik kávy doopravdy můžete vypít? Připravili jsme pro vás stručný orientační přehled.

Potenciálně nebezpečné potraviny v těhotenství

Plísňové sýry a salámy, tatarský biftek, syrová vejce, nepasterizované mléko a sýry z nepasterizovaného mléka nebo sushi se syrovou rybou či plody moře. Všechny tyto potraviny jsou potenciálně nebezpečné i mimo těhotenství, protože mohou být zdrojem salmonelové či jiné infekce. Mimo těhotenství se ale organismus zdravého dospělého člověka dokáže s takovou nákazou vyrovnat, navíc můžete bez omezení užívat různá léčiva. Během těhotenství však může infekce negativně ovlivnit vývoj plodu a navíc není možné využít celé spektrum léčivých prostředků. Raději si zase s výše uvedenými lahůdkami počkejte až po ukončení těhotenství, resp. po ukončení kojení.

Běžná skladba jídelníčku

Váš jídelníček se nemusí vůbec měnit, pokud jste doposud dodržovala zásady zdravého stravování a pestré skladby jídelníčku. Co to znamená? Denně pět až šest menších porcí bohatých na živiny a dostatečný pitný režim.

  • Kvalitní bílkoviny (2–3 porce denně) – všechny druhy masa, vejce, luštěniny
  • Ovoce a zelenina (1–2 porce denně) – v syrovém stavu i tepelně upravené
  • Mléčné výrobky (nejméně 1 porce denně) – mléko, jogurty, zakysané mléčné výrobky
  • Vláknina (4–6 porcí denně) – celozrnné pečivo, ovoce, zelenina
  • Tuky (nejméně 1 porce denně) – olej, máslo, sádlo, nejlépe však tuky obsažené v kvalitním mase místo ztuženého rostlinného tuku v cukrovinkách

Pitný režim záleží rovněž na ročním období, nejméně dva litry čisté vody denně ale zajistí dostatečný přísun tekutin.

Důležité: V prvním trimestru se doporučuje užívat v tabletkách kyselinu listovou. Její zvýšený příjem podpoří správný vývoj nervové soustavy plodu.

Při pestré a vyvážené skladbě jídelníčku není nutné užívat další vitamíny, ovšem pokud chcete mít jistotu, že se miminku dostanou všechny vitamíny a minerální látky v optimálních dávkách, na trhu najdete celou řadu komplexních doplňků stravy, které jsou určeny přímo pro těhotné ženy. Některé z nich jsou dokonce rozlišeny podle trimestrů, většinou právě s ohledem na potřebu doplnit kyselinu listovou v prvním trimestru.

Nejezte za dva

Během těhotenství přiberete o víc než jen o váhu miminka. Je to normální, fyziologické, tělo se zkrátka připravuje na mateřství. Rozhodně ale není nutné přibrat více než 20 kilogramů, ideální váhový přírůstek se pohybuje mezi 10–20 kilogramy.

Rozhodně se však nepouštějte do žádných diet. Vy i vaše miminko potřebujete spoustu živin a energie, vynechání určitých druhů potravin nebo extrémně snížený příjem kalorií by mohly pro správný vývoj plodu představovat vážná zdravotní rizika.

Zkuste najít balanc. Nepřejídejte se a nejezte za dva, jak se říká. Spíš jezte dvakrát zdravěji.

Káva a další nápoje

Patříte ke kávomilkám? Pak pro vás máme dobrou zprávu: svou oblíbenou kávu si můžete dopřát i v těhotenství, doporučená denní dávka odpovídá zhruba dvěma šálkům kávy. Pokud si ale ty dva šálky kávy dáte, vyhněte se dalším zdrojům kofeinu – kolovým nápojům, černému a zelenému čaji.

Ostatní nápoje, jako jsou ovocné džusy, šťávy či minerální vody, konzumujte omezeně. Džusy přináší zbytečný cukr do vašeho jídelníčku, stejně jako ovocné šťávy, a minerální vody zase mohou mít nadměrné množství minerálů, které během těhotenství nejsou vhodné v takové míře. Naopak ovocné čaje si můžete dopřávat neomezeně.

Na bylinkové čaje si dávejte pozor, ne všechny bylinky se v těhotenství doporučují. Například se vyhněte šalvěji, anýzu a většímu množství heřmánku. V obvyklém množství můžete užívat třeba meduňku, šípek nebo lipový květ.

Alkohol si v těhotenství raději odpusťte úplně. Ačkoliv deci vína nebo malé pivo nepředstavují žádné velké zdravotní riziko, úplná abstinence je jediné doporučení, které vám můžeme dát.