Začínáme s příkrmy: do 6 měsíců věku dítěte

Už na začátku 5. měsíce věku dítěte je vhodné začít s prvními příkrmy. Jaké zvolit a jak dítěti první lžičky dávkovat? Platí stále, že první lžička má být vařená mrkev?

příkrmy pro miminka

První zeleninový příkrm

První nemléčný příkrm při kojení se doporučuje zavádět s ukončeným 4. měsícem věku dítěte a je vhodné jej zařadit přibližně v době oběda. Dítěti se tak začínají formovat budoucí stravovací návyky, kdy oběd je největší jídlo dne.

Obecně je zelenina jako první příkrm vhodná zejména pro svou stravitelnost, zatímco ovoce, mléčné výrobky, maso a pečivo se doporučuje zařazovat do dětského jídelníčku až později.

V příručkách pro maminky i v učebnicích pediatrie najdete vařenou mixovanou mrkev v roli první nemléčné lžičky, kterou by dítě mělo ochutnat. Co je právě na mrkvi tak zázračného?

Mrkev má totiž pro účely prvního příkrmu ideální složení i chuť. Tato zelenina obsahuje úctyhodnou škálu vitaminů; A (beta-karoten), B, C, D, E, G a K a minerálních látek od sodíku, draslíku a vápníku přes selen a křemík až po síru, fosfor a železo. Navíc má i optimální množství vlákniny, která pomáhá trávicímu traktu dítěte pomalu se adaptovat na nemléčnou stravu, zároveň je však pro nezralou střevní mikroflóru dobře stravitelná. A její možná největší výhoda? Sladká chuť! Děti sladkou chuť milují, vždyť i mateřské mléko je sladké. Proto je chuť mrkvičky pro miminka akceptovatelná.

Ovšem zástupci jiných druhů zeleniny a později i ovoce také obsahují pestré spektrum vitaminů a minerálů a jsou pro dítě ve stravě nositelem velmi hodnotných látek.

První den se spokojte s tím, že dítě ochutná několik malých lžiček. Nejde ani o to, aby se hned první den miminko nasytilo, jde o to, aby si zvyklo na chuť, na novou možnost dostávat potravu lžičkou a také na dětskou jídelní židličku, bryndáček a nový prvek ve své rutině. Po této degustaci dítě normálně dosyta dokojíte.

V dalších dnech můžete pomalu začít zvětšovat denní porci a postupně rozšiřovat menu. Kromě mrkve zařadíte třeba brambor, hrášek, brokolici, dýni, cuketu, případně rýži, kuskus nebo bulgur, vždy dobře uvařené a důkladně rozmixované. Dokud nesní celou porci, můžete dál zakončovat krmení kojením. Pokud má malý strávník dobrý apetit, během několika týdnů zapojte uvařené rozmixované ovoce či klasickou přesnídávku. Ideální jsou jablka, hrušky, manga, meruňky, banány nebo borůvky.

příkrmy pro miminka

Domácí versus kupované

To je věčné (vděčné) téma internetových diskutérů i odborných seminářů. Správná odpověď – pochopitelně – neexistuje. Domácí vaření vyjde levněji. Pokud máte zeleninu (a ovoce) z vlastní zahrádky a víte, že výpěstky nejsou hnojené průmyslovými hnojivy a ošetřené pesticidy, fungicidy a další zemědělskou chemií, klidně se pusťte do domácí přípravy příkrmů. Můžete si navařit několik várek dopředu, uskladnit je v mrazničce a postupně je miminku podávat.

Kupované příkrmy ve skleničkách mají výhodu v tom, že použité suroviny se přísně kontrolují a že všechny výrobky splňují vysoké standardy přípravy a kvality. Vy je jen ohřejete a o víc se už nestaráte. Nevýhodou je pochopitelně vyšší cena.

Příslušenství pro malého strávníka

  • Plastové lžičky určené pro dětskou výživu vyrobené z nezávadných materiálů
  • Bryndáček nebo přímo bryndací obleček na způsob nemocničního motýlka
  • Jídelní židlička pro dítě, kam lze dítě položit, případně dětské lehátko ve tvaru vajíčka