Správné složení stravy ovlivňuje zdravotní stav budoucí maminky i dítěte. Strava by měla být pestrá a vyvážená, s dostatkem sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny, vitaminů a minerálů.
Dieta v těhotenství
Zajíma vás
Zásady stravování
- Nejezte za dva, ale také nebuďte nikdy hladová!
- Jezte lehce stravitelnou stravu rozdělenou do pěti jídel.
- Snídaně a oběd by měly být bohaté.
- Dbejte na dostatek cereálií, ovoce a zeleniny (nejlépe čerstvé a tepelně neupravené).
- Pijte přiměřeně 2–3 l denně. Málo tekutin vede k únavě a přebytek k otokům a zátěži ledvin.
- Jezte 2x týdně ryby.
- Upřednostněte vaření a dušení před smažením.
- Jídlo nedosolujte!
- Zapomeňte na jakékoliv diety a očistné kúry.
Co jíst
Sacharidy (cukry)
- Potraviny s nízkým GI (glykemický index) – jsou vhodnější, déle se tráví a vyvolávají delší pocit sytosti.
- Potraviny s vysokým GI - způsobují zvýšenou hladinu krevního cukru (hyperglykemii) a to může vést k vyšší porodní hmotnosti miminka s nutností císařského řezu. Novorozenec je ohrožen nízkou hladinou cukru (hypoglykémií) a výskytem novorozenecké žloutenky.
Bílkoviny
Jsou nezbytné pro správný vývoj placenty, změny dělohy a prsou, růst miminka a vývoj jeho mozku.
Vhodné zdroje bílkovin v těhotenství
- Libové maso (hlavně drůbeží)
- Ryby
- Vejce
- Mléčné výrobky
- Luštěniny (hlavně sója)
POZOR!!! Speciálním způsobem stravování typu veganství, vitariánství, frutariánství apod. nelze zajistit dostatečný přísun bílkovin pro miminko.
Tuky
Jsou nezbytné pro tvorbu a funkci buněčných membrán. Obzvlášť důležité jsou esenciální mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit.
Vhodný zdroj tuků v těhotenství
- Mořské ryby
- Rostlinné oleje
- Semena
- Klíčky
- Ztužené rostlinné tuky (mazání na pečivo)
Vláknina
Je vhodná pro prevenci zácpy, která je častým problémem v těhotenství.
Vhodný zdroj vlákniny v těhotenství
- Celozrnné pečivo
- Ovesné vločky
- Kořenová zelenina
- Ovoce se slupkou
- Luštěniny
- Rýže
- Obiloviny
Co pít
- Pitná voda
- Minerální vody (střídejte i s jinými nápoji)
- Ovocné a zeleninové šťávy
- Mléko, koktejly z mléka, jogurtové nápoje
Méně vhodné potraviny a nápoje
- Potraviny s vysokým obsahem soli a skrytých tuků (např. uzeniny)
- Cukrovinky
- Koření
- Nadměrné pití kávy, černého a zeleného čaje
- Nadměrné pití bylinných čajů (max. 1–2 týdny a raději jen při nemoci)
- Slazené a sycené nápoje
Co nejíst a nepít
- Alkohol – ohrožuje porodní hmotnost, nedostatečně vyvinutý mozek, orgány, končetiny, fyzickou i duševní zaostalost děťátka
- Nápoje s chininem – může způsobit stahy dělohy
- Syrové a nedostatečně tepelně upravené maso (carpaccio, tatarský biftek), ryby (sushi), vejce (tiramisu, domácí tatarská omáčka, majonéza, zálivky do salátů) – hrozí salmonelóza a toxoplazmóza.
- Nepasterizované mléko a sýry - hrozí toxoplazmóza
- Plísňové sýry - hrozí listerióza
- Oříšky a buráky – nebezpečí obsahu aflatoxinů a plísně
- Mečoun a žralok – mohou obsahovat rtuť a těžké kovy
- Játra a výrobky z nich – vysoký obsah vitaminu A
- Umělá sladidla (např. aspartam, acesulfam, sacharin, cyklamát) a potraviny s jejich obsahem (např. nízkotučné jogurty) – mohou poškodit plod