Diabetická ketoacidóza

21. 4. 2020 · Mgr. Lukáš Novotný · 4 minuty čtení

Diabetická ketoacidóza je nebezpečná komplikace, která ohrožuje diabetiky v momentě, kdy tělu začne docházet inzulín. Nejčastěji se vyskytuje u diabetu 1. typu, v mnoha případech dříve, než je nemoc pacientovi diagnostikována. Jak je ketoacidóza závažná, jaké varovné signály na ni upozorní a může se jí diabetik ideálně vyhnout? Prozradíme vám v našem článku.



Diabetická ketoacidóza znamená pro diabetika závažnou komplikaci a mnohdy ho může ohrozit i na životě.
Ketoacidóza se vyskytuje většinou u diabetiků 1. typu.

Co je to ketoacidóza?

Diabetická ketoacidóza je jednou z nejčastějších komplikací diabetu mellitu a jedním z nejčastějších důvodů akutní návštěvy urgentního příjmu u diabetiků. V zásadě se jedná o překyselení organismu, které se rozvine kvůli nadměrné tvorbě ketolátek v játrech. Může za to tuk, který tělo diabetika rozkládá na energii namísto glukózy, již v daném okamžiku nemá k dispozici. Při ketoacidóze dochází k rozvratu hospodaření s vodou a minerály. Následně se rozvíjí těžká dehydratace organismu. Pokud se včas nezakročí, může pacient upadnout do ketoacidotického kómatu a hrozí mu ohrožení na životě.

Nejčastěji se objevuje ketoacidóza u diabetes 1. typu, typicky u osob, u nichž nebyla nemoc zatím rozeznána. Takto se mimochodem zjistí 20–40 % případů diabetu 1. typu. Ketoacidóza se však může objevit také u již léčených pacientů s diabetem 1. nebo 2. typu. Důvodem mohou být chyby v léčebných opatřeních (vynechání aplikace inzulinu, vada inzulinové pumpy atd.) nebo spojitost s významným stresovým podnětem (infekční onemocnění, operace nebo úraz).


Proč vzniká ketoacidóza?

Příčinou tohoto stavu je výrazný nedostatek inzulinu v krvi. Inzulin dává buňkám v organismu pokyn, že mají přijmout glukózu z krevního oběhu. Glukóza pro buňky za normálních okolností slouží jako hlavní zdroj energie. Při diabetu je v krvi glukózy nadbytek, kvůli chybějícímu inzulinu se však glukóza nedostává do buněk a ty „hladovějí“. Proto vyšlou signál, že potřebují přejít na alternativní zdroje energie. Aktivuje se spalování tuků a bílkovin, které mají pokrýt tuto energetickou krizi. Tím dojde k dalšímu nežádoucímu navýšení hladiny glukózy v krvi (prohloubení hyperglykémie).

Navíc spalování tuků vede ke zvýšení hladiny mastných kyselin, které jsou přeměňovány na ketolátky. Jejich tvorba je rychlejší než jejich následné zpracování, a proto se ketolátky v organismu začnou hromadit. Když se ketony hromadí v krvi člověka, dělají ji kyselejší – potenciálně až do té míry, že jsou toxické a v lidském těle nastává metabolický rozvrat. Tento stav je označován jako ketoacidóza. Hyperglykémie a nadměrné množství ketolátek hrozí rozvojem hyperglykemického ketoacidotického kómatu.


Ketoacidóza a její příznaky

Hyperglykémie a vystupňovaná tvorba ketolátek se projevuje:

  • ovocným nebo acetonovým zápachem moči i dechu
  • únavou, nechutenstvím, závratěmi
  • suchostí v ústech
  • nadměrnou žízní spojenou s nadměrným močením, což vede k dehydrataci organismu
  • zrychleným, hlubokým, usilovným dýcháním
  • zvracením a bolestí břicha

Jak se ketoacidóza léčí?

Pokud naměříte hladinu cukru v krvi vyšší než 13 mmol/l nebo pokud pociťujete některé z výše uvedených příznaků, pokud možno zjistěte hladinu ketolátek v krvi. K včasnému rozpoznání ketoacidózy lze využít diagnostické proužky, které stanovují přítomnost ketolátek a glukózy v moči. Jejich výhodou je možnost využití v domácích podmínkách, jednoduché a rychlé vyhodnocení (obyvkle do 1-2 minut). Přítomnost ketolátek v krvi lze stanovit i pomocí některých glukometrů.

Co nejdříve se napijte, protože dehydratace může ještě zvýšit hladiny cukru v krvi. Při zvracení navlhčete ústa, případně cucejte kousky ledu. Opatrně podávejte inzulin za současného monitorování hladinu cukru v krvi. (Při rychlém poklesu by mohlo dojít k otoku mozku.) Pokud opatření nepomáhají, nejste si jistí nebo se přidávají další příznaky, kontaktujte neprodleně lékařskou pomoc. U těžších případů ketoacidózy je nutná hospitalizace a podávání tekutin, potřebných minerálů a inzulinu pomocí infuze. Také v méně závažných případech však kontaktujte svého lékaře a informujte jej o proběhlých potížích.


Diabetická ketoacidóza se snadno potvrdí prostřednictvím domácích testovacích proužků.
Proužky na testování ketonů v moči jsou šikovným pomocníkem při podezření na ketoacidózu.

Jak předcházet ketoacidóze

Základem prevence je co nejstabilnější hladina glukózy v krvi. Zde je jednoduché shrnutí toho, jak se uchránit před vznikem nebo zhoršením diabetické ketoacidózy.

  • Užívejte léky a inzulin pravidelně a podle pokynů lékaře. U dětí a dospívajících se ujišťujte o dodržování léčby.
  • Dodržujte nastavený dietní a pitný režim.
  • Věnujte se pravidelné pohybové aktivitě podle doporučení lékaře. Fyzická aktivita vám pomůže zvýšit kalorický výdej a zlepší využití glukózy.
  • Nepodceňujte infekční onemocnění.
  • Pravidelně kontrolujte hladinu cukru v krvi.
  • Při častých výkyvech glykémie upozorněte lékaře.
  • Pořiďte si domů testovací proužky na stanovení ketolátek v moči
  • Buďte opatrní při užívání nových léků – nejprve se poraďte s lékařem, protože některé léky mohou riziko ketoacidózy zvýšit.

Články k tématu Diabetická ketoacidóza

  • Pitný režim při diabetu

    Pitný režim při diabetu

    · 4 minuty čtení
    Správný pitný režim diabetika je nesmírně důležitý, ale vlastně se u zaléčeného diabetika nijak neliší od vhodného pitného režimu každého člověka se zdravou životosprávou. Pitný režim při cukrovce by měl zahrnovat především pravidelnou konzumaci vody, neslazených čajů či slabých minerálek.
  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora