Diabetická ketoacidóza
Diabetická ketoacidóza je nebezpečná komplikace, která ohrožuje diabetiky v momentě, kdy tělu začne docházet inzulín. Nejčastěji se vyskytuje u diabetu 1. typu, v mnoha případech dříve, než je nemoc pacientovi diagnostikována. Jak je ketoacidóza závažná, jaké varovné signály na ni upozorní a může se jí diabetik ideálně vyhnout? Prozradíme vám v našem článku.
Co je to ketoacidóza?
Diabetická ketoacidóza je jednou z nejčastějších komplikací diabetu mellitu a jedním z nejčastějších důvodů akutní návštěvy urgentního příjmu u diabetiků. V zásadě se jedná o překyselení organismu, které se rozvine kvůli nadměrné tvorbě ketolátek v játrech. Může za to tuk, který tělo diabetika rozkládá na energii namísto glukózy, již v daném okamžiku nemá k dispozici. Při ketoacidóze dochází k rozvratu hospodaření s vodou a minerály. Následně se rozvíjí těžká dehydratace organismu. Pokud se včas nezakročí, může pacient upadnout do ketoacidotického kómatu a hrozí mu ohrožení na životě.
Nejčastěji se objevuje ketoacidóza u diabetes 1. typu, typicky u osob, u nichž nebyla nemoc zatím rozeznána. Takto se mimochodem zjistí 20–40 % případů diabetu 1. typu. Ketoacidóza se však může objevit také u již léčených pacientů s diabetem 1. nebo 2. typu. Důvodem mohou být chyby v léčebných opatřeních (vynechání aplikace inzulinu, vada inzulinové pumpy atd.) nebo spojitost s významným stresovým podnětem (infekční onemocnění, operace nebo úraz).
Proč vzniká ketoacidóza?
Příčinou tohoto stavu je výrazný nedostatek inzulinu v krvi. Inzulin dává buňkám v organismu pokyn, že mají přijmout glukózu z krevního oběhu. Glukóza pro buňky za normálních okolností slouží jako hlavní zdroj energie. Při diabetu je v krvi glukózy nadbytek, kvůli chybějícímu inzulinu se však glukóza nedostává do buněk a ty „hladovějí“. Proto vyšlou signál, že potřebují přejít na alternativní zdroje energie. Aktivuje se spalování tuků a bílkovin, které mají pokrýt tuto energetickou krizi. Tím dojde k dalšímu nežádoucímu navýšení hladiny glukózy v krvi (prohloubení hyperglykémie).
Navíc spalování tuků vede ke zvýšení hladiny mastných kyselin, které jsou přeměňovány na ketolátky. Jejich tvorba je rychlejší než jejich následné zpracování, a proto se ketolátky v organismu začnou hromadit. Když se ketony hromadí v krvi člověka, dělají ji kyselejší – potenciálně až do té míry, že jsou toxické a v lidském těle nastává metabolický rozvrat. Tento stav je označován jako ketoacidóza. Hyperglykémie a nadměrné množství ketolátek hrozí rozvojem hyperglykemického ketoacidotického kómatu.
Ketoacidóza a její příznaky
Hyperglykémie a vystupňovaná tvorba ketolátek se projevuje:
- ovocným nebo acetonovým zápachem moči i dechu
- únavou, nechutenstvím, závratěmi
- suchostí v ústech
- nadměrnou žízní spojenou s nadměrným močením, což vede k dehydrataci organismu
- zrychleným, hlubokým, usilovným dýcháním
- zvracením a bolestí břicha
Jak se ketoacidóza léčí?
Pokud naměříte hladinu cukru v krvi vyšší než 13 mmol/l nebo pokud pociťujete některé z výše uvedených příznaků, pokud možno zjistěte hladinu ketolátek v krvi. K včasnému rozpoznání ketoacidózy lze využít diagnostické proužky, které stanovují přítomnost ketolátek a glukózy v moči. Jejich výhodou je možnost využití v domácích podmínkách, jednoduché a rychlé vyhodnocení (obyvkle do 1-2 minut). Přítomnost ketolátek v krvi lze stanovit i pomocí některých glukometrů.
Co nejdříve se napijte, protože dehydratace může ještě zvýšit hladiny cukru v krvi. Při zvracení navlhčete ústa, případně cucejte kousky ledu. Opatrně podávejte inzulin za současného monitorování hladinu cukru v krvi. (Při rychlém poklesu by mohlo dojít k otoku mozku.) Pokud opatření nepomáhají, nejste si jistí nebo se přidávají další příznaky, kontaktujte neprodleně lékařskou pomoc. U těžších případů ketoacidózy je nutná hospitalizace a podávání tekutin, potřebných minerálů a inzulinu pomocí infuze. Také v méně závažných případech však kontaktujte svého lékaře a informujte jej o proběhlých potížích.
Jak předcházet ketoacidóze
Základem prevence je co nejstabilnější hladina glukózy v krvi. Zde je jednoduché shrnutí toho, jak se uchránit před vznikem nebo zhoršením diabetické ketoacidózy.
- Užívejte léky a inzulin pravidelně a podle pokynů lékaře. U dětí a dospívajících se ujišťujte o dodržování léčby.
- Dodržujte nastavený dietní a pitný režim.
- Věnujte se pravidelné pohybové aktivitě podle doporučení lékaře. Fyzická aktivita vám pomůže zvýšit kalorický výdej a zlepší využití glukózy.
- Nepodceňujte infekční onemocnění.
- Pravidelně kontrolujte hladinu cukru v krvi.
- Při častých výkyvech glykémie upozorněte lékaře.
- Pořiďte si domů testovací proužky na stanovení ketolátek v moči
- Buďte opatrní při užívání nových léků – nejprve se poraďte s lékařem, protože některé léky mohou riziko ketoacidózy zvýšit.
Zdroje:
- https://jaklecitcukrovku.cz/diabeticka-ketoacidoza-projevy-priciny-diagnostika-a-lecba/
- https://www.cukrovka.cz/diabeticka-ketoacidoza
- https://www.freestylelibre.cz/blog/cukrovka/ketoacidoza
- https://www.verywellhealth.com/what-is-ketoacidosis-5092298
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/symptoms-causes/syc-20371551
- https://www.diabetes.org/diabetes/dka-ketoacidosis-ketones
Články k tématu Diabetická ketoacidóza
Pitný režim při diabetu
· 4 minuty čteníSprávný pitný režim diabetika je nesmírně důležitý, ale vlastně se u zaléčeného diabetika nijak neliší od vhodného pitného režimu každého člověka se zdravou životosprávou. Pitný režim při cukrovce by měl zahrnovat především pravidelnou konzumaci vody, neslazených čajů či slabých minerálek.Proč by si měli diabetici hýčkat své nohy
· 6 minut čteníDiabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?Jídla, která snižují hladinu cukru v krvi
· 7 minut čteníNejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.